GIGABYTE AORUS EXTREME EDITION GeForce GTX 1080 Ti review

06.06.2018
GIGABYTE AORUS EXTREME EDITION GeForce GTX 1080 Ti review
Overclocking şi metodologia de testare

Overclocking

În încercarea de a stoarce cât mai multă performanţă din această placă, am reuşit performanţa de a atinge un overclock stabil prin mărirea frecvenţei cipului grafic cu 74 MHz peste valoarea iniţială, lucru care a dus la o frecvenţă de boost care poate să fluctueze între 2.025 Mhz şi 2.050 MHz (în instanţe rare urcând chiar şi până la 2.068 Mhz) şi o frecvenţă a memoriilor urcată cu 450 MHz (valoare care se dublează), până la 12.132 MHz. Pentru a asigura stabilitatea, valoarea Core Voltage a trebuit mărită până la 40%, iar pentru a putea menţine frecvenţele înalte pentru procesor, coolerul a fost rulat la turaţie maximă.

Astfel, temperatura a stat undeva în jurul valorii de 70 de grade pe perioada testării, în timp ce consumul de energie a urcat cu până la 120%. Practic, pentru un overclocking de aproximativ 7%, placa consumă cu 20% mai mult curent. Rezultatele testelor sunt însă destul de interesante, întrucât unele au fost limitate de procesor, deci overclocking-ul nu a afectat performanţa acestora prea mult, în timp ce altele au primit un spor de performanţă doar în rezoluţii înalte, unde procesorul nu mai joacă un rol atât de important.

Stabilitatea a fost asigurată prin rularea Unigine Heaven pe perioade lungi şi apoi rularea stress test-ului 3DMark Time Spy. Dacă în aceste teste nu am întâmpinat artefacte, resetări de driveri sau crash-uri, iar framerate-ul s-a păstrat constant, am trecut la partea de testare a jocurilor.

Metodologia de testare

Pentru testarea jocurilor am folosit atât proflul OC implicit din aplicaţia AORUS, cât şi profilul de overclocking pe care l-am creat în MSI Afterburner. Jocurile alese sunt aceleaşi pe care le folosim şi pentru testele de laptop-uri, setările fiind aceleaşi: cele mai înalte profile implicite, fără opţiuni  antialiasing pornite şi DirectX 12 acolo unde este disponibil.

Pentru că este vorba despre un 1080 Ti, în cazul de faţă testarea a fost concentrată în special pe rezoluţii înalte precum QHD şi 4K, întrucât acolo se văd cele mai mari diferenţe de performanţă şi de fapt pentru asemenea monitoare trebuie cumpărată o astfel de placă video. Am rulat totuşi toate testele şi în Full HD, în special pentru a evidenţia faptul că procesorul este limita în această rezoluţie, performanţa fiind foarte apropiată în rezoluţiile Full HD şi QHD, în ciuda faptului că QHD are cu 78% mai mulţi pixeli.

De asemenea, am rulat doar testele 3DMark la categoria de teste sintetice, atât cu, cât şi fără overclocking.

Părţi pozitive

Una dintre cele mai puternice plăci grafice de pe piaţă
Răcire foarte bună
Design interesant
Are luminiţe RGB

Părţi negative

Software-ul AORUS sub aşteptări
Puţine opţiuni de configurare pentru LED-uri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult