Aveți grijă de unde cumpărați procesoare AMD Ryzen 7: Un client a fost păcălit de un site din România

02.09.2024
Aveți grijă de unde cumpărați procesoare AMD Ryzen 7: Un client a fost păcălit de un site din România
Sursa foto: AMD

AMD a lansat recent linia de procesoare Granite Ridge pentru desktop, dar procesoarele X3D din seria Raphael rămân cele mai performante pentru gaming și productivitate.

Ryzen 7 7800X3D este un exemplu notabil de procesor din această gamă. Escrocii au început să profite de cererea mare pentru acest produs, creând și vânzând procesoare false care imită cu succes aspectul modelului autentic.

YouTube-urul der8auer EN, cunoscut pentru analizele sale tehnice, a obținut unul și l-a verificat în detaliu pentru a dezvălui diferențele între procesorul real și cel contrafăcut. Dar să o luăm cu începutul.

Cumpărarea cipului fals

Potrivit Tom’s Hardware, un fan român al lui der8auer EN, pe nume Bruce, a cumpărat cipul fals online de pe OLX România. El a crezut că a făcut afacerea vieții, achiziționându-l pentru doar 300 de euro.

După ce a primit cipul, l-a conectat la placa de bază pentru prima pornire și… nimic. Bruce a efectuat câteva verificări de bază folosind un multimetru, dar procesorul a refuzat să funcționeze.

Analiză pe YouTube

Der8auer EN a cumpărat apoi cipul defect la prețul de retail al unui model nou și l-a luat la puricat, arătându-ne la ce să fim atenți când vrem să cumpărăm un produs original.

YouTuberul a remarcat imediat că substratul cipului era albastru în loc de verde. În al doilea rând, pe un cip AMD X3D autentic, condensatorii care sunt vizibili între „tentaculele” cipului sunt acoperiți cu o rășină protectoare. Cel fals avea blocuri uniforme și lucioase.

Der8auer EN a mai observat că cipul fals avea un PCB mai subțire și se fixa mult mai slab în mecanismul de încărcare a procesorului. Măsurătorile i-au arătat că grosimea acestuia era de doar 0,964 mm. Cel autentic are o grosime de 1,308 mm.

Procesul de delidding

Procesul de delidding nu a fost așa cum se aștepta, deoarece IHS-ul s-a separat cu mult mai puțin efort decât este normal. În plus, nu exista niciun siliciu pe substrat. Producătorul falsului a creat o umflătură rectangulară pe partea inferioară a IHS-ului pentru a imita cipurile CCD și I/O.

Der8auer EN a concluzionat că efortul depus pentru a falsifica PCB-ul și IHS-ul a făcut ca acest cip fals să arate „profesionist”. Se pare că este suficient de bun pentru a trece de inspecție pentru cei care nu au văzut sau manipulat multe cipuri X3D în persoană. Ambalajul a fost și el de bună calitate.

Pentru a evita astfel de capcane, este recomandat să cumpărați procesoare de la retaileri de încredere și să testați produsele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult