Soluţii şi tehnologii pentru a spori performanţa
În cazul în care nu te multumeşti cu un harddisk normal şi vrei să storci ultima picătură de performanţă din sistem plecând de la harddisk atunci avem câteva soluţii pentru tine, mai mult sau mai puţin scumpe:
- NCQ O tehnologie care ar fi trebuit inventată de mult este NCQ (Native Command Queuing). Aceasta optimizează accesul la datele de pe disk şi creşte performanţa harddisk-urilor SATA. Daca placa de bază suportă tehnologia NCQ poti opta pentru unul dintre modelele Western Digital, Seagate sau Samsung care oferă această facilitate.
- RAID Tehnologia RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) foloseşte o matrice logică de mai multe discuri pentru a creşte anumite caracteristici de performanţă precum timpul de acces, fiabilitatea sau rata de transfer. Cumperi două sau chiar patru harddisk-uri de acelasi model şi le pui intr-o matrice RAID. Alege RAID 0 dacă doreşti performanţă maximă, vei avea acces mult mai rapid la datele tale şi vei simţi viteza încă de la încărcarea sistemului de operare. Daca ai date importante şi vrei să investesti în siguranţă alegi opţiunea RAID 1. Ambele disk-uri vor conţine aceleaşi date şi vei avea mereu un backup în eventualitatea unei defecţiuni la unul dintre ele. Există şi alte tipuri de RAID de care nu voi aminti, ele fiind folosite preponderent în sistemele de tip server.
- Raptor Dacă ideea unui sertar cu harddisk-uri pur si simplu nu te încântă poti sa optezi pentru un model foarte rapid de la Western Digital. Cele 10.000 de rotaţii pe minut, rata de transfer de 1,5 GB/sec, bufferul de 16 MB, recomandă modelul Raptor X drept componenta perfectă pentru excentricul din tine.
Când încă nu eşti multumit
Ai optat către una din soluţiile de mai sus iar natura ta pretenţioasă îţi spune ca lucrurile tot nu stau asa cum ai vrea tu. Poate că pretinzi prea mult de la un harddisk, poate că uiţi un lucru de bază şi anume că funcţia principală al lui este să îţi stocheze informaţiile. Dacă nu esti mulţumit de maşină nu te complici cu modificări la motor ci pur şi simplu o schimbi. Nu îţi zic acum că iţi trebuie un calculator nou, dar poate că ar trebui să iei în considerare un upgrade la procesor, memorie sau placa video. Aici nu te pot ajuta deocamdată, poate într-un articol viitor.
Introducere
Înaintea lansării primelor hardisk-uri de 1 Terabyte programate la sfârşitul anului, îţi prezentăm câteva soluţii care ar trebui să ofere un spor de performanţă sistemului tău. Avem in discuţie harddisk-urile, care la aproape jumătate de secol de la apariţia primelor exemplare, încă se străduie să ţină pasul din punct de vedere tehnologic cu celelalte componente ale calculatorului. Inovaţii minore sunt prezentate de către producători drept evolutii tehnologice revoluţionare.
Însărcinate în principal cu stocarea în siguranţă a datelor unui calculator, hardisk-urile trebuie de asemenea să fie eficiente, rezistente la şocuri şi fiabile.
Pentru segmentul end-user competiţia producătorilor se dă pentru creşterea capacităţii de stocare a hardisk-urilor, direcţie care per ansamblu aduce câteva penalităţi asupra performanţei şi vitezei de acces. Un alt aspect vizat de producători este miniaturizarea, Toshiba figurînd deja în cartea recordurilor cu un harddisk de 4 GB de dimensiunea unui timbru.
Caracteristicile harddisk-urilor
Necesitatea te-a împins către un upgrade la calculator, e rândul hardisk-ului şi vânzătorul de la magazin ţi-a pus în faţă o lista cu modele din care să alegi. Omul nu stie decât că trebuie să îşi vândă marfa şi te îndeamnă viclean către modelul cel mai scump. Ca să ştii ce să alegi îţi vom spune câte ceva despre cele mai importante caracteristici ale hardisk-urilor. Unele poate nu apar în ofertă dar ar fi bine să întrebi vânzătorul de ele.
- Interfata de conectare – în funcţie de placa de bază există interfeţe P-ATA sau S-ATA. Te uiţi în manualul de utilizare, iar dacă placa de bază suportă S-ATA este indicat să alegi această variantă.
- Capacitatea – nu sunt multe de spus, alegi în funcţie de necesităţi şi buzunar.
- Bufferul – măsurat în MB, indică dimensiunea unei memorii tampon în care se stochează temporar datele accesate. Cu căt e mai mare cu atat e mai bine.
- Viteza – măsurată în RPM (Rotaţii pe minut) indică viteza cu care platanele se rotesc relativ la capul de citire. Cu cât viteza este mai mare cu atât accesul la date este mai rapid. Majoritatea modelelor se gasesc cu viteze de 7200 RPM.
- Timpul de acces – măsurat în milisecunde e determinat atat de viteza de rotaţie a platanelor (latenţa de rotaţie) cât şi de viteza de mişcare a capului de citire (timpul de căutare). Este un indicator foarte important pentru performanţa unui harddisk şi ar trebui să fie cât mai mic.
- MTBF (Mean Time Between Failures) – un indicator mai putin cunoscut care exprima fiabilitatea hardisk-ului. Este măsurat în ore şi exprimă durata de viată anticipată de producător în condiţii optime de funcţionare. O valoare tipică este de 500.000 de ore, în realitate însă un harddisk poate ceda mult mai repede.