În timp ce producătorii de procesoare pentru smartphone-uri deja construiesc cipuri pe 5nm și se pregătesc de trecerea la un proces de fabricație mai mic, de 3 sau 4nm, IBM anunță că a creat primele procesoare cu arhitectură realizată pe 2nm. Acestea ar trebui să fie cele mai eficiente procesoare de până acum, cu un consum redus de energie electrică. Procesorul de la IBM integrează 50 de miliarde de tranzistori, într-un cip de mărimea unei unghii.
Conform IBM, arhitectura pe 2nm aduce îmbunătățiri semnificative, atât la nivelul performanței oferite, dar în special la consumul de energie. Noile procesoare pot să asigure un aport de performanță de 45% față de cele din prezent, pe 7nm, cu un consum de energie cu 75% mai mic. Acesta este însă cazul ideal, majoritatea procesoarelor oferind probabil mai multă putere cu un consum de energie mai mare, sau mai puțină performanță cu optimizări mai bune la nivelul consumului.
Totuși, avantajele ar putea fi majore pentru dispozitivele mobile. Compania americană spune că procesoarele pe 2nm ar putea asigura autonomie de până la patru zile la o singură încărcare pe smartphone-uri, în timp ce laptop-urile ar putea de asemenea să țină câteva zile de utilizare fără să fie necesară încărcarea. De altfel, alte laptop-uri din prezent cu procesoare pe 5 sau 7 nm și arhitectură ARM deja oferă peste 10-15 ore de utilizare.
În prezent, cele mai eficiente procesoare performante disponibile comercial sunt Apple A14 și M1, Kirin 9000 de la Huawei și modelele Snapdragon 888 de la Qualcom, alături de Exynos 2100. Toate folosesc procesul de fabricație pe 5nm, iar în 2021, modelele care le vor înlocui sunt așteptate tot pe 5nm, dar folosind un proces de fabricație îmbunătățit. Vor mai trece câțiva ani până când fabricile TSMC și Samsung, care produc toate aceste modele, vor trece la un proces de fabricație pe 2nm. De altfel, nici IBM nu are capacitate de producție în masă pentru acest proces de fabricație.
TSMC va lansa anul viitor procese de fabricație pe 3 și 4 nm, în timp ce lucrează încă la dezvoltarea unui proces pe 2nm. Desigur, primele dispozitive care vor adopta procesoare miniaturizate vor fi cele pentru dispozitive mobile.
Pe PC, AMD, Intel și NVIDIA încă nu au trecut nici măcar la 5nm. AMD a avansat cel mai mult în această direcție, folosind un proces de 7nm pentru procesoare și cipuri grafice, iar NVIDIA folosește un proces pe 8nm de la Samsung pentru seria RTX 30. Intel are în prezent procesoare pe 10nm pe laptop-uri ultra portabile și pe 14nm pentru laptop-uri performante și PC-uri desktop. Termenul pentru trecerea Intel pe 7nm este stabilit momentan pentru 2023, anul în care s-ar putea să vedem primele procesoare pe 2nm pe piață.
sursa: Engadget