Dezvoltate pentru a oferi puterea unui supercalculator din formatul unui card de extensie pentru PC, acceleratoarele Xeon Phi vor avea în curând o utilitate cu totul nouă în sfera sistemelor de inteligenţă artificială.
Dacă până acum nu se număra printre marii jucători din lumea sistemelor de inteligenţă artificială, Intel pare să pună această ramură pe lista de priorităţi, compania achiziţionând Nervana Engine – un set de tehnologii „deep learning” cu aplicare la nivel de procesor, permiţând proiectarea de hardware dedicat pentru accelerarea funcţiilor AI.
Potrivit Intel, expertiza celor de la Nervana va ajuta îmbunătăţirea performanţelor atât pentru gama de procesoare Xeon dar şi Xeon Phi, primul produs care încorporează hardware dedicat pentru accelerarea funcţiilor AI urmând să fie disponibil la începutul anului 2017.
Tehnologiile dezvoltate de startup-ul Nervana pot fi considerate şi o plasă de siguranţă împotriva NVIDIA, compania rivală specializată în producerea de soluţii grafice având deja un avantaj considerabil în ce priveşte accelerarea funcţiilor de procesare AI şi dezvoltarea de sisteme avansate pentru vehicule autonome.
Oferind capabilităţi similare pentru procesare paralelă ca şi soluţiile grafice produse de NVIDIA, acceleratoarele Xeon Phi vor avea însă avantajul compatibilităţii cu setul de instrucţiuni x86 folosit şi cu aplicaţii obişnuite pentru PC-uri Windows, lăsând mai multă flexibilitate în ce priveşte efortul de programare a viitoarelor sisteme AI. Astfel, dacă platforma celor de la Intel va putea fi achiziţionată la costuri rezonabile, eventual ca o extensie pentru sisteme server deja existente, investiţia s-ar putea dovedi un loz câştigător pentru companie, acoperind măcar o parte din pierderile cauzate de vânzările tot mai slabe la procesoare pentru PC.