Intel a lansat Core Ultra 200S: Procesoare mai eficiente, dar mai lente în gaming

11.10.2024
Intel a lansat Core Ultra 200S: Procesoare mai eficiente, dar mai lente în gaming
Sursa foto: Intel

Intel tocmai ce a debutat o nouă generație de procesoare desktop: seria Core Ultra 200S Arrow Lake. Aceasta vine cu noutăți cel puțin interesante.

Să vedem despre ce este vorba.

Un accelerator AI dedicat

Compania a anunțat că Arrow Lake va aduce, pentru prima dată, un accelerator AI dedicat (NPU) într-un cip desktop mainstream.

De asemenea, se laudă cu o îmbunătățire de 5% în performanța single-thread, o creștere de până la 15% în performanța multi-thread și un consum de energie mult redus.

Cu toate acestea, situația nu se anunță roz în ceea ce privește gaming-ul.

Performanțe mixte

Intel a recunoscut, prin vocea lui Robert Hallock, VP și General Manager pentru Client AI și Marketing Tehnic, că noul procesor de top va fi cu aproximativ 5% mai lent în jocuri față de AMD Ryzen cu tehnologie 3D V-Cache.

Sursa foto: Intel

Afirmația lui este surprinzătoare, pentru că propriul procesor 14900K este cu 8-10% mai rapid decât Ryzen 9 în gaming.

Practic, noul flagship ar putea fi mai lent decât predecesorul său. AMD menține supremația în gaming prin Ryzen 7 7800X3D, care se dovedește superior noului Core Ultra 9 285K cu 5-7%.

Intel se concentrează pe eficiența energetică

Cu toate acestea, compania nu pare foarte îngrijorată de această situație, ba din contră: subliniază că reușește să obțină performanțe competitive fără tehnologia SRAM suplimentară.

Mai mult, temperaturile de operare ale noilor procesoare sunt cu 10°C mai scăzute în medie și consumul total de sistem în gaming este redus până la 165W.

Noutăți arhitecturale și tehnologice

Arrow Lake introduce noutăți arhitecturale semnificative, inclusiv un design cu cinci chiplete care utilizează tehnologia avansată de packaging Foveros 3D.

Sursa foto: Intel

Procesoarele abandonează atât suportul dual pentru DDR4/DDR5, cât și Hyper-Threading-ul, în favoarea exclusivă a memoriei DDR5, adăugând suport pentru noile module CUDIMM DDR5 care permit overclocking până la DDR5-8000 (și chiar peste).

Viitorul procesoarelor Intel

AMD pregătește lansarea procesorului Ryzen 7 9800X3D în noiembrie, singurul model X3D bazat pe arhitectura Zen 5 pentru acest an.

Cu toate acestea, procesoarele Arrow Lake ar putea rămâne o opțiune atractivă pentru constructorii de PC-uri, oferind capacități multi-thread și single-thread excelente la prețuri competitive.

În plus, Intel a anunțat că seriile Core Ultra H și HX pentru laptopuri de înaltă performanță vor fi lansate în primul trimestru al anului 2025, promițând să aducă inovațiile și în segmentul mobile.

Preț și disponibilitate

Cu prețuri cuprinse între 294 de dolari pentru modelul Core Ultra 5 245KF cu 14 nuclee și 589 de dolari pentru flagship-ul Core Ultra 9 285K cu 24 de nuclee, noile procesoare vor ajunge pe piață peste două săptămâni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult