Intel va lansa o nouă generație de procesoare desktop. Seria Arrow Lake vine cu Turbo Boost Max, dar fără HyperThreading

20.08.2024
Intel va lansa o nouă generație de procesoare desktop. Seria Arrow Lake vine cu Turbo Boost Max, dar fără HyperThreading
Sursa foto: Intel

Intel se pregătește să lanseze o nouă generație de procesoare desktop sub numele de cod Arrow Lake. Gigantul tehnologic se confruntă cu o concurență acerbă din partea AMD și cu probleme legate de performanța și eficiența energetică a generațiilor anterioare.

Conform unor scurgeri recente de informații apărute pe site-ul VideoCardz, procesoarele Intel Arrow Lake vor debuta pe 17 octombrie 2024. Ele vor face parte din seria Intel Core Ultra și vor aduce o serie de inovații semnificative în arhitectura procesoarelor.

La revedere, Hyper-Threading

Cea mai importantă dintre schimbări ar fi renunțarea la tehnologia HyperThreading după mai bine de 20 de ani. Motiv de panică? Nu chiar: compania spune că noua arhitectură va oferi o eficiență energetică mult îmbunătățită și performanțe superioare.

Gama Arrow Lake va include 14 modele diferite, cu TDP-uri ce vor varia între 35W și 125W. Procesoarele vor combina nuclee eficiente cu nuclee de performanță. Mai jos, lista cu toate aceste modele.

Specificații pentru vârful de gamă

Vârful de gamă va fi procesorul Intel Core Ultra 9 14900K. Acesta va avea 8 nuclee de performanță și 16 nuclee eficiente, cu o frecvență de bază de 3,2 GHz și un Turbo Boost de până la 6 GHz. Modelul Intel Core Ultra 5 14400T va oferi 6 nuclee de performanță și 8 nuclee eficiente, cu frecvențe între 2,1 GHz și 4,6 GHz.

Grafica integrată Intel Xe2 va fi integrată în majoritatea modelelor. Excepție vor fi variantele F care vor fi destinate utilizatorilor fani plăci grafice dedicate.

Vor mai fi probleme de stabilitate și degradare?

Intel promite că noile procesoare vor rezolva problemele de stabilitate și degradare care au afectat generațiile a 13-a și a 14-a bazate pe arhitectura Raptor Lake. Compania susține că Arrow Lake nu va fi afectat de problemele de oxidare care au cauzat îngrijorări.

Se pare că Arrow Lake vor oferi și o durată de viață a bateriei cu până la 60% mai mare în cazul laptopurilor.

Cu AMD continuând să impresioneze cu seria Ryzen, presiunea asupra Intel este mai mare ca niciodată. Cu doar câteva luni rămase până la debutul oficial al procesoarelor desktop Arrow Lake, rămâne să vedem dacă Intel va reuși să livreze componente care să se ridice la înălțimea așteptărilor și să depășească problemele generațiilor anterioare.

Sursa: Tom’s Hardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult