Intel Panther Lake: Noua generație de procesoare mobile Core Ultra 300 ar putea avea până la 18 nuclee

06.09.2024
Intel Panther Lake: Noua generație de procesoare mobile Core Ultra 300 ar putea avea până la 18 nuclee
Sursa foto: guru3d

Intel se pregătește de lansarea celei de-a treia generații de procesoare mobile Core Ultra 300, numite Panther Lake.

Conform informațiilor scurse de reputatul leaker Jaykihn pe platforma X, aceste procesoare vor fi fabricate pe noul nod de procesare 18A (1.8 nanometri) al companiei.

Arhitectura Panther Lake aduce îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său, Lunar Lake.

Nuclee Cougar Cove și Skymont

Noua generație va încorpora nucleele de procesare Cougar Cove pentru performanță și Skymont pentru eficiență.

Va exista și o unitate grafică integrată bazată pe arhitectura Xe3, denumită și Celestial. Skymont reprezintă o optimizare a nucleelor utilizate în Lunar Lake, în timp ce nucleele Cougar Cove sunt complet noi.

Modele și specificații

Jaykihn a dezvăluit specificații pentru cinci modele potențiale din seria Panther Lake-H. Două dintre acestea au o configurație similară de patru nuclee P, opt nuclee E și patru nuclee LP E.

Diferă, însă, în ceea ce privește numărul de nuclee Xe3 GPU: una dintre ele are patru nuclee grafice, în timp ce cealaltă are 12.

Cel mai modest SKU are patru nuclee P, patru nuclee LP E și patru nuclee grafice Xe3, toate cu un TDP de 25W.

TDP mai mare și configurații avansate

Pe lângă aceste SKU-uri de 25W, alte două modele se evidențiază printr-un TDP mai mare, de 28W și 45W.

Acestea includ șase nuclee P, opt nuclee E și patru nuclee LP E, dar diferă din nou prin numărul de nuclee grafice: modelul de 28W are 12 nuclee Xe3, în timp ce cel de 45W are doar patru.

Cele două SKU-uri sunt însă în stadiul pre-EDS (External Design Specification), ceea ce înseamnă că specificațiile lor nu sunt încă finalizate.

Laptopuri bazate pe Lunar Lake

În paralel cu dezvoltarea Panther Lake, Intel se pregătește să debuteze o serie de laptopuri bazate pe procesoarele Lunar Lake.

Modele precum Samsung Galaxy Book 5 Pro, Dell XPS 13, Acer Swift 14 și Asus Zenbook S14 vor fi printre primele care vor beneficia de această tehnologie intermediară.

Limitarea la segmentul mobil?

Deși Panther Lake promite să fie o revoluție în domeniul procesoarelor mobile, există speculații că această arhitectură ar putea fi limitată la segmentul de laptopuri, fără versiuni desktop.

Panther Lake se anunță a fi un pas uriaș pentru Intel în cursa tehnologică a procesoarelor mobile. Luna trecută, Intel a confirmat că noile procesoare sunt în lucru și că vor fi lansate undeva la mijlocul anului viitor.

Sursa: Tom’s Hardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult