Mufa USB este una dintre cele mai populare din lume, fiind integrată pe majoritatea dispozitivelor electronice din ultimii 25 de ani. Aceasta a avut însă dintotdeauna o problemă de design: deşi are o formă simetrică (dreptunghiulară), aceasta poate fi introdusă într-un singur fel. Problema a fost rezolvată în ultimii câţiva ani, cu apariţia USB Type-C, însă inventatorul standardului USB spune că acest design nu este o problemă, lipsa reversibilităţii fiind intenţionată.
Ajay Bhatt, unul dintre co-inventatorii standardului USB, a dezvăluit într-un interviu pentru NPR (National Public Radio) motivul pentru care mufa originală USB, care este folosită şi în zilele noastre (USB Type-A), nu este reversibilă. Se pare că echipa de design din care şi el făcea parte a decis să adopte o mufă care poate fi introdusă într-un singur fel, pentru a păstra costurile scăzute pentru producţia mufei şi dispozitivelor compatibile.
Folosirea unei mufe reversibile ar fi însemnat un număr dublu de contacte şi fire, lucru care ar fi crescut preţurile de două ori. Intel şi celelalte companii partenere în dezvoltarea standardului USB trebuiau să îşi convingă partenerii să folosească acest standard, iar aceştia nu l-ar fi ales dacă ar fi fost mai scump decât soluţiile deja existente pe piaţă. USB a fost dezvoltat drept un înlocuitor pentru porturile Serial şi Parallel, care erau mult mai mari şi mult mai lente.
Astfel, cei din echipa de dezvoltare au ales design-ul de compromis: acesta putea fi introdus într-un singur fel, deci existau 50% şanse ca acesta să fie introdus bine din prima încercare. Desigur, oricine a folosit un port USB care nu este uşor accesibil, ştie că sunt necesare un minimum de trei încercări până când cablul poate fi conectat la mufă, deşi acesta are doar două poziţii în care poate fi orientat.
Cumva, design-ul „enervant” a fost şi motivul pentru care USB (Universal Serial Bus) a şi devenit un standard universal, care mai târziu a dus la realizarea unui port reversibil. USB Type-C încă nu a înlocuit complet vechea mufă, însă este un standard mult mai capabil. Acesta este mai mic, este reversibil şi poate transfera semnal video, alimentare cu curent şi transfer de date simultan, poate trimite mai mult curent decât un port USB obişnuit şi poate chiar să fie folosit şi pentru alte standarde de transfer precum Thunderbolt 3, prin intermediul căruia pot fi conectate la computere inclusiv componente integrate de obicei intern, precum plăci video.