Trecerea de la HyperX la Fury Renegade a fost foarte ușoară pentru Kingston, iar produsele pe care le vinde sub acest brand nou sunt unele dintre cele mai avantajoase în raportul performanță/funcții/preț pentru gameri. Am testat în trecut și alte modele de memorii Fury Renegade, dar la viteze mai mici, și fără LED-uri RGB. Kit-ul de față oferă însă cam tot ceea ce ai nevoie de la un kit de memorii pentru un sistem de gaming modern și vine cu un design mai rar întâlnit, fiind potrivit în special pentru „build”-uri de culoare albă.
Din punct de vedere al design-ului kit-ul Kingston Fury Renegade este foarte „arătos”. Asta contează mai puțin pentru cei interesați strict de performanță, însă PC-urile de gaming sunt, în ultima vreme, și obiecte pe care să le afișezi în casă, nu doar cutii albe sau negre pe care rulăm jocuri. Astfel, faptul că sunt acoperite cu radiatoare cu metal și câteva inserții de plastic de culoare argintie și albă, ar trebui să asigure o potrivire bună într-o carcasă albă, cu o placă de bază cu o culoare neconvențională. Avantajul este că inclusiv dacă pui acest kit de memorii într-un sistem cu componente negre, tot va arăta bine, întrucât cele două sunt culori complementare.
În partea de sus, deasupra radiatorului, avem o bandă de LED-uri RGB programabile, compatibile cu majoritatea sistemelor de iluminare ale producătorilor de plăci de bază. De exemplu, pe parcursul testării, am folosit aceste memorii alături de o placă de bază de la ASUS, iar configurarea luminițelor a fost posibilă din secțiunea Aura Sync din Armoury Crate. LED-urile pot fi configurate și cu Fury CTRL, MSI Mystic Light Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 și sistemul de la Asrock.
Fizic, memoriile de față nu sunt cele mai înalte din câte am testat până acum, însă sunt destul de înalte pentru a afecta poziția cooler-ului Noctua NH-D15, varianta cu două ventilatoare. Pentru varianta 15S, care vine cu un singur ventilator pe centru, acest kit ar trebui să poată fi instalat direct. Pentru a-l instala în sistemul de test, a trebuit să mut ventilatorul frontal cu câțiva mm mai sus. Această soluție a fost însă doar una de test, întrucât nu aș recomanda memorii cu RGB pentru sisteme care folosesc un cooler pe aer mare, întrucât chiar și fără ventilatorul al doilea, luminițele tot vor fi acoperite în utilizare.
Kit-ul de memorii Kingston Fury Renegade testat a fost de 32 GB CL32, cam strictul necesar pentru un PC de gaming modern, și vine într-un pachet dual-channel, cu două plăcute de 16 GB fiecare. Acest kit este mai degrabă potrivit pentru sisteme cu procesoare Intel din seriile 12 și 13, care pot beneficia de pe urma unei memorii mai rapide. La 6.400 MT/s, memoriile de față nu sunt cele mai rapide de pe piață, însă pot oferi performanță optimă atât pe sisteme cu Intel, cât și pe sisteme cu AMD.
Așa cum vom vedea în teste, AMD nu beneficiază din plin de viteza asigurată de aceste memorii, iar frecvența maximă de 6.400 MHz nu este optimă pentru astfel de procesoare. Din fericire, Kingston a integrat trei profiluri de funcționare. Primul este la 4.800 MT/s, adică viteza de bază pentru memorii DDR5, fără overclocking. Există însă un profil cu timing-uri dedicate, selectabil din BIOS. Apoi avem cele două profiluri XMP, unul la 6.000 MT/s, recomandat pentru sisteme AMD și unul la 6.400 MT/s pentru sistemele cu procesoare Intel.
Poți selecta 6.400 și pe AMD, însă nu este o soluție „one-click”. De exemplu, pe sistemul de test, la 6.400 MT/s, memoriile au introdus instabilitate, în special atunci când încercam să rulez jocuri video. La 6.000, totul a funcționat fără probleme.
Cipurile de memorii folosite sunt SK Hynix A-Die (4.1), iar Kingston pare că a ales o metodă destul de agresivă pentru overclocking prin XMP. La 6.400 MHz, memoriile folosesc 1.4V, cu mult peste specificațiile DDR5. La 4.800 MHz, doar 1.1V, la fel ca specificațiile standard, iar la 6.000 MHz doar 1.35V.
Memoriile au fost instalate pe un sistem de test construit în jurul procesorului Ryzen 7 7800X3D de la AMD, cu placa de bază ASUS ROG X670E Crosshair Hero, alături de o placă video GeForce RTX 3080 în varianta Vision OC de la Gigabyte. Toate au fost alimentate de o sursă FSP de 1000W Aurum PT și instalate într-o carcasă Fractal Design Torrent. Așa cum am menționat anterior, cooler-ul de pe procesor este un Noctua NH-D15.
Recomand instalarea acestor memorii pe sisteme cu coolere mai mici, sau pe sisteme cu răcire pe apă de tip AIO, care nu acoperă zona memoriilor de pe placa de bază.
Atunci când vine vorba despre memoria DDR5 și platforma AM5 de la AMD, situația este diferită față de Intel. Design-ul cu chiplet-uri ale procesoarelor AMD asigură astfel că fiecare CCX fizic primește cam jumătate din lățimea de bandă a memoriei. Astfel, testele pe un procesor precum Ryzen 7 7800X3D, care include un singur CCX rezultă în viteză mai mică decât ne-am aștepta de la un kit de memorii DDR5, bazându-ne pe marketing-ul din jurul tehnologiei. Pentru a atinge viteza maximă, pe AMD, este necesară folosirea unui procesor cu 12 sau 16 nuclee, cu două CCX-uri fizice. Deși memoriile ar trebui să poată depăși chiar și 100 GB/s viteză, în cazul procesoarelor AMD cu 6 sau 8 nuclee, ne limităm la aproximativ 60 GB/s.
De altfel, diferențele de lățime de bandă și de latență nu sunt cu mult diferite la fiecare treaptă de frecvență testată. Totuși, este recomandat ca pentru procesoarele Ryzen din seria 7000, memoriile să funcționeze la viteză de 6.000 MT/s, chiar dacă kit-ul de memorie poate mai mult. Doar la acea frecvență, scalarea frecvenței memoriei este de 1:1 cu frecvența Infinity Fabric, magistrala care face conexiunea între chiplet-urile din procesor și controller-ul I/O, în care este inclus și controller-ul de memorie.
Important de reținut este că în ciuda vitezei reduse a memoriei pe anumite procesoare AM5, platforma este special construită pentru a funcționa în acest fel, deci nu vei vedea o penalizare de performanță în gaming, de exemplu. Sunt puține jocuri care au nevoie de memorii mai rapide de 60 GB/s (adică posibilitatea de a scrie întreaga memorie a acestui kit de două ori într-o secundă), pentru a putea s-ar simți o limită de performanță la acest nivel.
Cel mai probabil, cazurile de utilizare de productivitate, unde se lucrează cu cantități mari de date, precum antrenarea unui model AI, ar putea să aibă astfel de penalizări de performanță. Dar acolo nu ai folosi oricum un procesor de gaming, precum Ryzen 7 7800X3D sau un procesor octa-core, ci ai trece direct la o platformă superioară, cu viteză mai mare pentru memorii și cu mult mai multe nuclee. Din păcate, nu prea există momentan o platformă „enthusiast” precum un nou Threadripper pe AMD, compatibilă cu DDR5.
Kit-ul Fury Renegade de la Kingston poate fi o alegere bună în primul rând pentru cei care vor memorii de culoare albă pentru un build mai special și pentru cei care vor un kit de memorii competitiv cu luminițe RGB, indiferent dacă aleg să îl instaleze pe un sistem cu procesor Intel sau AMD. Chiar dacă nu are profiluri EXPO, cele XMP funcționează fără probleme și pe platformele AMD. Având în vedere că nu există atât de multe kit-uri de memorii albe, cei care sunt în căutarea lor, pot alege acest model fără rețineri.