Pe data de 16 decembrie 1947, John Bardeen şi Walter Brattain, doi cercetători de la Bell Labs au construit primul tranzistor. Denumit tranzistor cu punct de contact, acest dispozitiv conducea electricitatea şi amplifica semnalele primite, lucru realizat până în acel moment de tuburi cu vid şi alte componente de dimensiuni mari.
Tranzistorii folosiţi azi au însă la bază tranzistorul cu joncţiune, construit puţin mai târziu de colegul celor doi cercetători menţionaţi, William Shockley. Toţi trei au primit premiul Nobel pentru această invenţie pe care o folosim astăzi cu toţii. Implementată în anii ’60 în aparate radio, ea a stat la baza primului microprocesor creat în 1971, Intel 4004. Odată cu tranzistorul a apărut şi legea lui Moore care susţinea că numărul tranzistorilor care pot fi implementaţi fără costuri prea mari într-un circuit integrat creşte exponenţial în timp, dublându-se la fiecare 18 luni.
La ora actuală, un procesor Intel Itanium 2 din seria 9000 include 1,7 miliarde de tranzistori. Limitările legate de materialul folosit pentru construirea circuitelor integrate încep să apară, dar există încă spaţiu de manevră pentru cercetători. Procesoarele actuale se construiec pe tehnologia de 45 nm, iar în viitor ne aşteptăm la 32 nm. Mai mult, au fost propuse unele planuri de construire a chip-urilor pe mai multe straturi, cu nano-conexiuni verticale între ele. Însă până atunci profităm de ocazie să urăm La Mulţi Ani! tranzistorului după 60 de ani de existenţă.