Începând cu anul viitor, achiziționarea unui nou PC sau upgrade-ul celui actual va implica și folosirea modulelor de memorie DDR5, considerabil mai performante (dar și mai scumpe) decât cele DDR4.
Atât AMD, dar și Intel, vor lansa anul viitor noi platforme de procesare care nu mai permit refolosirea modulelor de memorie DDR4 din PC-ul actual, sau achiziționarea unui kit de memorii din abundența de soluții DDR4 care au inundat piața în ultimii ani. În schimb, dacă vrei să beneficiezi de cele mai bune performanțe cu putință achiziționând un PC, lautop, sau chiar smartphone de ultimă generație, va trebui să suporți costul unor chip-uri de memorie DDR5 disponibile în cantități limitate și considerabil mai scumpe. Vestea bună este că tranziția nu se va produce chiar peste noapte, urmând o perioadă în care, probabil, vei putea achiziționa cel mai nou model de procesor pentru PC împreună cu o placă de bază compatibilă DDR4, acceptând că sacrifici o parte din performanțele promise în schimbul unui cost redus semnificativ. Cel mai probabil, folosirea memoriilor DDR5 va deveni „obligatorie” în preajma anului 2023, în sensul că nu prea vei mai găsi echipamente noi în care să instalezi module DDR4.
Dar între timp, primele soluții DDR5 vor fi livrate la costuri cu peste 30% mai mari decât alternativele DDR4, principalii jucători din piața de memorii DRAM exploatând din plin condiții de piață, după principiul cererii vs ofertă.
Totuși, cererea pentru memorii DDR5 prognozată pentru anul viitor reprezintă doar 10% din vânzările totale în piața de soluții DRAM, majoritatea producătorilor OEM (laptopuri, PC-uri brand, tablete și smartphone-uri) continuând să folosească soluțiile DDR4 existente pe piață. În primă etapă, standardul DDR5 va fi adoptat pe segmentul soluțiilor de procesare de înaltă performanță, vizând domeniul enterprise, PC-uri pentru entuziaști, smartphone-uri high-end. Pentru cele din urmă, Samsung a anunțat deja disponibilitatea unor soluții LPDDR5 cu capacitate de 16GB. Realizate folosind procesul de fabricație pe 10nm, acestea promit lățime de bandă net superioară soluțiilor LPDDR4 și un consum de energie redus.