GeForce RTX 2080 Gaming X Trio nu este prima placă din gama RTX de la NVIDIA pe care o testăm. Săptămâna trecută am avut plăcerea de a ne juca puţin cu modelul ROG Strix OC de la ASUS, un model impresionant la rândul său, dar care din punct de vedere al design-ului iese cu puţini paşi în urma implementării MSI.
Pentru acest model, MSI a luat o pagină din manualul de design NVIDIA şi a decis că nu este cazul să realizeze soluţii de răcire prea diferite între RTX 2080 şi RTX 2080 Ti. Astfel, modelul Gaming X Trio de 2080 este aproape identic în design şi dimensiuni cu modelul mai puternic, lucru care îi conferă şi senzaţia de dispozitiv premium în utilizare.
După cum sugerează şi numele acestei plăci, avem de a face cu trei coolere în partea de sus, care asigură răcirea unui radiator imens, care intră în contact cu toate componentele importante ale plăcii. Tot numele ar putea să sugereze şi faptul că avem de a face cu o placă video care ocupă trei slot-uri în carcasă şi care reuşeşte să fie chiar puţin mai lungă decât soluţia ROG Strix de la ASUS. Acest RTX 2080 reuşeşte lejer să depăşească dimensiunile modelului de top AORUS GeForce GTX 1080 Ti pe care l-am testat astă-vară, o placă video la rândul ei imensă.
Din punct de vedere al design-ului, MSI a ales să folosească o iluminare RGB în principal pe laterala dinspre exterior, cu logo-ul MSI iluminat şi cu o bandă multicoloră deasupra, plus alte patru zone mai mici în jurul celor trei ventilatoare. Avantajul faţă de soluţia Strix este că iluminarea este mai avansată, lucru care permite setarea unor efecte mai arătoase, precum celebrul „curcubeu”.
Pe partea din spate a plăcii avem o suprafaţă metalică groasă, care adaugă câteva grame bune la greutatea totală a plăcii, iar în partea din spate întâlnim doi conectori de alimentare cu opt pini, pentru overclocking îmbunătăţit. Soluţia NVIDIA de referinţă necesită un conector de 8 pini şi unul de 6 pini.
Există şi câteva diferenţe faţă de soluţia ASUS la capitolul conectori. Modelul ROG Strix oferea în partea din spate două mufe HDMI şi două Display Port, alături de un USB Type-C. Ei bine, MSI Gaming X Trio vine echipat cu trei mufe DisplayPort, un singur HDMI şi un USB Type-C, asemeni design-ului de referinţă.
Un accesoriu ciudat care se livrează cu acest model, pe lângă cablul de conversie de la conector cu şase pini la unul cu opt, este o bară metalică, care ar putea fi montată în sistem pentru susţinerea plăcii, aceasta fiind foarte grea, la peste 1,5 kg.
Design exterior foarte atrăgător
Vine la pachet cu un bracket pentru susţinerea plăcii în carcasă
Performanţă foarte bună
Temperaturi scăzute şi coolere silenţioase pe tot parcursul testării
Tehnologiile noi de la NVIDIA încă nu pot fi testate
Luminiţele afectează negativ preţul
Frecvenţele OC standard oferă performanţă slabă, în comparaţie cu concurenţa