MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio review: o placă dedicată entuziaştilor

19.10.2018
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio review: o placă dedicată entuziaştilor
Concluzii

Concluzii

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio este o placă video în primul rând arătoasă, fiind echipată cu o răcire care este probabil cu mult peste ceea ce are nevoie un cip Turing TU140, însă probabil suficient pentru un TU102, cipul care se regăseşte în plăcile RTX 2080 Ti. Din punct de vedere al performanţei, soluţia MSI s-a dovedit a fi puţin mai bună decât ASUS, dar doar după un overclocking manual. Frecvenţele standard şi frecvenţa de OC propusă de MSI sunt puţin cam conservatoare, soluţia de răcire, cât şi cipul putând duce semnificativ mai mult decât este recomandat.

Ce-i drept, placa de la MSI este mai atrăgătoare din punct de vedere al design-ului şi poate fi integrată cu succes în sisteme pe care să le afişezi (în public sau online), iluminarea fiind mult mai avansată, oferind efecte mai impresionante şi mai multe la număr. Desigur, nu toţi gamerii sunt pasionaţi de luminiţe colorate şi de aspectul estetic al sistemului, unii dorindu-şi performanţă cât mai bună la un preţ cât mai mic. Astfel, este posibil ca Gaming X Trio să aibă un preţ mai mare decât alte implementări de RTX 2080 tocmai pentru că are luminiţe mai avansate, care adaugă bani în plus la costul de producţie.

La final de zi, această placă nu este deloc rea, ba chiar este foarte bine pusă la punct şi este ideală pentru cei care îşi doresc un sistem silenţios, coolerele sale fiind folosite în cel mai rău caz la 35% din putere pe modul auto. Desigur, cei care pot să trăiască cu zgomotul mai mare (care este totuşi mult mai suportabil decât soluţii de răcire de tip turbină, de exemplu), pot să stoarcă puţin mai multă performanţă din această placă, fiind la alegerea lor dacă vor să suporte consumul şi decibelii în plus ai sistemului.

Păcat însă că potenţialul adevărat al plăcilor RTX 2080 nu poate fi momentan testat, întrucât nici la mai bine de o lună de la lansare nu avem la dispoziţie jocuri care să profite de tehnologiile Ray Tracing şi DLSS. Momentan aceste plăci sunt doar alternative mai noi la modelele GTX 1080 Ti, care în viitor ar putea aduce fie un nou tip de grafică, nemaivăzută până în prezent în timp real, fie performanţă mai bună, în special în rezoluţii înalte (4K).

Şi de fapt aici este secretul noii generaţii de plăci video NVIDIA. Rezoluţia 4K la 60 de cadre pe secundă este ţinta pentru RTX 2080 şi cam toate implementările vor putea face acest lucru în modul „standard”, fără a folosi nucleele Turing. Atunci când vom întâlni jocuri cu Ray Tracing, ne aşteptăm ca rezoluţia de bază să rămână 1080p, efectele noi de reflexii şi noul model de iluminare realistă fiind extrem de greu de rulat chiar şi pentru aceste plăci video, realizate special pentru astfel de cazuri de utilizare.

 

Părţi pozitive

Design exterior foarte atrăgător
Vine la pachet cu un bracket pentru susţinerea plăcii în carcasă
Performanţă foarte bună
Temperaturi scăzute şi coolere silenţioase pe tot parcursul testării

Părţi negative

Tehnologiile noi de la NVIDIA încă nu pot fi testate
Luminiţele afectează negativ preţul
Frecvenţele OC standard oferă performanţă slabă, în comparaţie cu concurenţa

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult