MSI propune pentru plăcile sale video software-ul Dragon Center, utilă în mare parte pentru setarea profilului OC din fabrică. Aplicaţia se încarcă foarte greu, chiar şi pe sistemul pe care l-am avut la dispoziţie (departe de a fi considerat vreo vechitură), sistemul de operare şi aplicaţiile fiind instalate pe un SSD destul de rapid. Interfaţa aplicaţiei este slabă, asemeni altor aplicaţii MSI pe care le-am testat în trecut precum Gaming Center şi Mystic Light (aplicaţia pentru configurarea LED-urilor RGB).
Desigur, pentru cei care doresc să facă overclocking avansat, MSI propune Afterburner, deja standardul în industrie pentru modificarea frecvenţelor plăcilor video.
Din fabrică, implementarea MSI vine cu frecvenţe similare cu cele pe care le-am întâlnit şi la placa produsă de ASUS. Vorbim despre o frecvenţă de boost de 1.860 MHz cu memoriile la 14.000 Mhz, faţă de frecvenţa stock de 1.515 MHz, pe care nu o întâlnim nici măcar pe plăcile Founder’s Edition. Profilul OC de la MSI este astel modest, adăugând 7 MHz la GPU şi încă 140 MHz la memorii (X2), pentru frecvenţe finale de 1.867 MHz, respectiv 14.280 MHz.
Având în vedere impactul mic pe care îl poate avea overclocking-ul la acest nivel, diferenţa de performanţă între modul obişnuit fără OC şi OC este neglijabilă, doar profiul de răcire ar putea fi puţin mai puternic, lucru care ar duce la o temperatură scăzută în utilizare şi la o frecvenţă finală de boost mai ridicată. Frecvenţa la care s-a stabilizat în utilizare normală această placă cu profilul OC a fost de 1.965 Mhz, semnificativ mai jos decât modelul ASUS testat anterior.
Am reuşit să ridicăm frecvenţa modelului MSI RTX 2080 Gaming X Trio peste limitele din fabrică cu doar 60 MHz pentru GPU şi 700 MHz pentru memorii. După cum am menţionat şi în review-ul anterior, memoriile ar fi mers mai sus, însă aportul de performanţă nu este tocmai relevant, iar anumite jocuri şi aplicaţii ar putea deveni instabile din această cauză, chiar dacă altele merg fără probleme.
Cu 60 MHz în plus, frecvenţa de boost „declarată” ar fi de aproximativ 1.910 MHz o limită similară cu cea a modelului ROG Strix, ceea ce ne face să credem că aceasta ar fi limita majorităţii plăcilor de pe piaţă. Desigur, cei care au noroc la „loteria siliconului” ar putea da peste cipuri mai bine făcute, care să reziste mai mult, însă cam atât se poate cu majoritatea plăcilor de top (trebuie să luăm în considerare că am avut de a face cu plăci din gama superioară, cu răcire tri-slot şi trei ventilatoare, plus backplate metalic şi radiatoare foarte mari).
Cu profilul de overclocking activ, placa s-a stabilizat pe undeva pe la 2.010 MHz în utilizare normală, fără să dea semne de oboseală. Coolerul a fost foarte silenţios, pornind doar la puţin peste 30% din putere chiar şi în full load. Practic, toată tehnologia de răcire implementată pe acest model rezultă în utilizare silenţioasă pe tot parcursul utilizării. Ba chiar coolerul este setat din fabrică în aşa fel încât să pornească abia după ce depăşeşte 60 de grade.
Şi aşa intrăm în discuţia despre temperaturi, capitol la care MSI RTX 2080 Gaming X Trio stă foarte bine. Cu profilul OC standard, placa nu depăşeşte 67 de grade şi frecvenţa de 1.965 MHz în boost şi rămâne acolo, cu ventilatoarele coolerului la o turaţie mică, greu de perceput. De dragul comparaţiei, am dat şi coolerele la maximum pentru a verifica diferenţa de frecvenţe şi de temperaturi. În full load, după câteva minute bune de rulat, placa a urcat frecvenţa cu încă 15 MHz până la valoare de 1,980 MHz şi temperatura a scăzut la numai 51 de grade. Acesta este însă un caz extrem şi nu l-am folosit în testarea propriu-zisă a performanţei.
Testele în overclocking sunt însă foarte interesante. Nu numai că temperatura nu s-a schimbat deloc, fiind constantă la 67 de grade, însă frecvenţa procesorului grafic a crescut la 2.010 MHz şi a rămas constantă şi stabilă acolo. Astfel, avem un boost final de peste 100 MHz faţă de frecvenţa de obţinută overclocking „standard”. Când pornim coolerele la maximum avem parte de frecvenţe de până la 2.040 MHz, cu o temperatură constantă de 51 grade. O performanţă deloc rea, însă mai mică decât în cazul modelului ROG Strix, care atingea la 52 de grade 2.070 MHz cu un overclocking similar. Tindem să dăm vina mai degrabă pe cip decât pe soluţia de răcire, care pare să îşi facă foarte bine treaba.
Design exterior foarte atrăgător
Vine la pachet cu un bracket pentru susţinerea plăcii în carcasă
Performanţă foarte bună
Temperaturi scăzute şi coolere silenţioase pe tot parcursul testării
Tehnologiile noi de la NVIDIA încă nu pot fi testate
Luminiţele afectează negativ preţul
Frecvenţele OC standard oferă performanţă slabă, în comparaţie cu concurenţa