Lansat de NASA în luna iulie 2020 și livrat în siguranță pe suprafața planetei Marte în februarie 2021, roverul Perseverance a plecat la drum însoțit de Ingenuity, prima dronă-elicopter proiectată pentru zbor controlat în atmosfera altei planete.
Inginerii NASA lucrau de mai mulți ani la proiectul unui aparat de zbor capabil să funcţioneze în atmosfera planetei Marte, cu scopul de a-l ataşa unui viitor rover marţian. Deși, acum că faptul este împlinit, pare simplu, în realitate provocarea a fost una de-a dreptul monumentală. Pe de o parte, cercetătorii au așteptat o rachetă suficient de puternică pentru a livra pe Marte un „bagaj” suficient de greu și voluminos, încât să poată include aparatul de zbor experimental. Comparat cu roverul Perseverance, mare aproape cât un autoturism, Ingenuity are dimensiuni și greutate comparabilă unei drone comerciale pentru agrement.
You wouldn’t believe what I just saw.
More images and video to come…#MarsHelicopterhttps://t.co/PLapgbHeZU pic.twitter.com/mbiOGx4tJZ
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) April 19, 2021
Planul era ca, odată desprinsă de roverul Perseverance, drona Ingenuity să facă un zbor inițial de testare, urmând ca în după reușita inițială să fie planificate și alte zboruri în atmosfera marțiană, cu pauze lungi pentru reîncărcarea bateriilor.
Fără posibilitatea de mai reveni la platforma de lansare, elicopterul Ingenuity este „condamnat” să fie în cele din urmă abandonat, lăsând roverul Perseverance să-și continue misiunea de explorare.
Trecut deja printr-o actualizare de sofware neprevăzută și cu anduranța încercată pe parcursul mai multor nopți marțiene la temperaturi de până la -90°C, aparatul de zvor prevăzut cu panouri solare și sisteme integrate de termoreglare a reușit primul zbor controlat, planând la o altitudine de aproximativ 5 metri, timp de 30 secunde. Cu bateriile reîncărcate de soare, Ingenuity va zbura cu siguranță din nou, transmițând poze, secvențe video și măsurători științifice care să adauge la bagajul de cunoștințe pe care îl deținem deja despre planeta Marte.
Deocamdată, putem sărbători reușita cu adevărat istorică a primului zbor controlat și auto-propulsat, efectuat de un aparat de zbor în atmosfera altei planete.
Cu greutate de aproximativ 2 kg, aparatul de zbor susţinut cu două elice care se rotesc în sensuri opuse a fost testat inițial într-o cameră de vid, simulând atmosfera foarte rarefiată a planetei Marte. Cu multiple teste efectuate într-o atmosfera de dioxid de carbon având mai puţin de 1% din densitatea celei terestre, elicopterul robotizat a demonstrat că îşi poate susţine propria greutate în zbor controlat. În afară de atmosfera marţiană, oamenii de ştiinţă au simulat şi gravitaţia mult redusă planetei roşii, reprezentând doar 38% din cea terestră.
Aparatul poate fi programat de inginerii NASA să zboare pe trasee prestabilite pe baza observațiilor făcute de roverul Perseverance, controlarea directă nefiind posibilă în timp real, semnalul radio transmis de pe Pământ cu viteza luminii având nevoie de mai multe minute pentru a ajunge la destinație.