Noul procesor Snapdragon X Plus cu 8 nuclee de la Qualcomm va reduce și mai mult prețurile laptopurilor

04.09.2024
Noul procesor Snapdragon X Plus cu 8 nuclee de la Qualcomm va reduce și mai mult prețurile laptopurilor
Sursa foto: Qualcomm

Qualcomm a lansat noul procesor Snapdragon X Plus cu 8 nuclee în cadrul IFA 2024 din Berlin. Acesta se poziționează sub Snapdragon X Plus cu 10 nuclee și Snapdragon X Elite cu 12 nuclee.

Performanțe și caracteristici

Or avea ele aceeași arhitectură, dar performanțele grafice ale noului model sunt mai scăzute. Cu alte cuvinte, este ideal pentru laptopuri entry-level.

Deși Snapdragon X Plus nu este un cip nou, această variantă aduce câteva modificări mai mult decât importante. Procesorul are opt nuclee în loc de zece, dar Qualcomm continuă să folosească un proces de fabricație de 4nm.

Cipul poate atinge o frecvență de până la 3,4GHz, cu boost-uri single-core de până la 4GHz. Noul Snapdragon are un cache CPU de 30 MB, oferind mai puțină putere GPU pentru jocuri și aplicații de productivitate.

Sursa foto: Qualcomm

Comparații cu Intel si AMD

Qualcomm spun că procesorul oferă o performanță multi-core cu 108% mai bună decât Intel Core Ultra 5 125U la 15W și un avantaj single-core de 40% la 6W comparativ cu AMD Ryzen 5 8640U. Performanțele de productivitate sunt similare cu cele ale procesorului Snapdragon X Plus cu 10 nuclee.

Laptopurile cu acest cip ar trebui să ofere și o durată excelentă a bateriei. Dar, cel mai important, Qualcomm promite că acest cip va contribui la scăderea suplimentară a prețurilor, ceea ce le va oferi un avantaj semnificativ față de rivalii de la Apple. De exemplu, un MacBook Air costă cel puțin 1.000 de dolari.

Impact pe piață

Prin oferirea de laptopuri Copilot+ sub acest preț, în special cu cerințe precum 16 GB de RAM, Qualcomm ar putea face o diferență importantă pe piața mainstream. Două dintre primele laptopuri care vor fi echipate cu acest cip, Asus Vivobook S 15 și ProArt PZ13, vor avea prețuri de 899 de dolari și respectiv 1.099 de dolari.

Alte laptopuri echipate cu noul procesor vor fi de la companii de renume ca Lenovo, Acer, Samsung, Dell și HP.

Sursa: Digital Trends

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult