Noutăți Chrome: Funcții inovatoare pentru protejarea utilizatorilor împotriva amenințărilor online

25.07.2024
Noutăți Chrome: Funcții inovatoare pentru protejarea utilizatorilor împotriva amenințărilor online

Pentru ca utilizatorii de Chrome să se simtă în siguranță pe Internet, Google vine cu o modificare importantă a modului în care sunt prezentate descărcările în popularul browser. Scopul este ca toți cei care vor folosi versiunea îmbunătățită să simtă că sunt protejați în fața amenințărilor online de tip malware.

Google Chrome: Noi mesaje de avertizare

Notificările pentru descărcările în Chrome au fost mutate în partea superioară a ecranului anul trecut. Compania s-a decis să folosească acest design îmbunătățit pentru a oferi o protecție mai bună împotriva pericolelor online.

Recent, Google au postat pe blogul lor câteva informații utile despre noile mesaje de avertizare. Acestea vor fi mult mai detaliate comparativ cu cele din trecut. Fanii Chrome vor înțelege mult mai bine ce fel de amenințare le poate pune datele în pericol. AI-ul folosit de Google va detecta orice fel de malware direct din Google Safe Browsing.

Clasificări pentru fișierele descărcate

Vor exista două feluri de clasificări pentru fișiere: suspecte și periculoase. Primele vor avea un verdict de încredere scăzut și risc necunoscut pentru utilizator. Celelalte vor fi considerate periculoase cu un verdict de încredere ridicat și risc mare. Vor fi folosite texte, culori și iconițe pentru ca utilizatorii să decidă dacă deschid ori ba fișierele descărcate recent.

Când utilizatorii Chrome cu Enhanced Safe Browsing activat vor trimite fișierele suspecte în Safe Browsing, aceasta va începe o scanare amănunțită înainte de a le deschide. Funcția Enhanced Safe Browsing este gratuită și poate să mai facă niște lucruri: avertizează dacă parolele au fost expuse într-o breșă de date și dacă există extensii suspecte. Google a mai descoperit, în teste recente, că scanările suplimentare au găsit și tulpini noi de malware pe care Safe Browsing încă nu le detectase.

Chrome va efectua automat, în viitorul apropiat, aceste scanări profunde fără a solicita acordul celor care folosesc Enhanced Protection. Google nu a uitat de fișierele protejate prin parole și nici de cele ZIP, care vor fi și ele scanate. Atenție însă: acest lucru va fi posibil doar pentru utilizatorii care au activat funcția Enhanced Protection.

Sursa Tom’s Guide

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult