NVIDIA GeForce RTX 2060 review: modele MSI, ASUS şi Gigabyte testate

01.05.2019
NVIDIA GeForce RTX 2060 review: modele MSI, ASUS şi Gigabyte testate
Gaming

Gaming 1080p

Privind graficele de mai jos, este destul de clar că cele trei plăci grafice, indiferent de profilul de overclocking, oferă performanţă aproape identică. Diferenţele între ele sunt de maximum 3 cadre pe secundă în majoritatea jocurilor, ceva imperceptibil pentru mulţi dintre jucători. De asemenea, este destul de clar că pentru anumite titluri, setările maxime sunt puţin cam prea mult pentru RTX 2060. În acestea este recomandată scăderea detaliilor, chiar şi în Full HD, pe un profil imediat inferior, (de pe Ultra pe High, de exemplu). În cazul lui Metro Exodus, rezultatele din benchmark nu sunt relevante pentru gameplay, deci acesta rulează la peste 60 de cadre pe secundă (fără RTX) in-game.

Este destul de evident însă că pentru 1080p, RTX 2060 este o placă puţin peste nevoile multora, însă puterea sa de procesare va fi utilă în această rezoluţie atunci când activăm funcţiile RTX. Aceasta este cea mai ieftină placă care oferă hardware dedicat pentru ray tracing şi va fi probabil cea mai populară printre gameri, deci faptul că poate să ofere un framerate decent în 1080p pentru astfel de efecte este îmbucurător. Desigur, ar trebui ca setările de ray tracing să rămână undeva spre low-medium, setările înalte fiind rezervate pentru plăcile din gama superioară precum RTX 2070, 2080 şi 2080 Ti.

Când vine vorba despre DLSS, în jocurile în care este disponibil, adică Battlefield V, Metro Exodus şi Shadow of the Tomb Raider, în 1080p utilizarea acestei tehnologii nu merită. Da, framerate-ul este net superior în majoritatea cazurilor atunci când efectele RTX sunt activate, însă calitatea imaginii este foarte scăzută. Totul este foarte „blurry”, rezoluţia afişată fiind mai degrabă apropiată de 720p decât de 1080p. 

Gaming 1440p

RTX 2060 se descurcă destul de bine şi în 1440p, cu ajustarea câtorva setări cheie, majoritatea jocurilor putând atinge lejer 60 de cadre pe secundă. Aceasta este însă limita superioară pentru acest tip de GPU. Dacă plănuiţi să cumpăraţi un monitor cu rezoluţie mai mare, adică un monitor 4K, în viitor, probabil că RTX 2060 nu este alegerea perfectă. Totuşi, un monitor 1440p chiar şi la 144 Hz ar putea fi o alegere bună, jocurile competitive putând fi configurate pentru a rula la un astfel de framerate. În cazul Rainbow Six: Siege, de exemplu, pot fi atinse peste 100 de cadre pe secundă pe cele mai înalte setări, chiar şi cu efecte care ar putea deranja în multiplayer precum ambient occlusion.

În cazul efectelor RTX, 2060 este cumva la limtă. În cele câteva jocuri în care există, framerate-ul se apropie de 60 FPS, însă nu este tocmai stabil. Activarea DLSS scade din calitatea imaginii, însă aduce performanţa la un nivel mai apropiat de 60 FPS. Totuşi, impactul asupra calităţii nu este la fel de grav ca în cazul rezoluţiei 1080p. Pentru RTX în 1440p va fi necesară mai multă configurare în cadrul profilului de detalii standard, probabil un profil personalizat de setări medium-high fiind recomandat.

RTX & DLSS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult