NVIDIA încheie producția pentru mai multe modele high-end din seria RTX 40

04.10.2024
NVIDIA încheie producția pentru mai multe modele high-end din seria RTX 40
Sursa foto: Nvidia

NVIDIA implementează o strategie graduală de oprire a producției pentru mai multe modele high-end din seria RTX 40, conform unor surse din industrie.

Calendarul estimat arată astfel în cazul RTX 4090/4090D: aprovizionarea către parteneri (AIB) se va încheia în octombrie 2024. Atât, pentru că producția GPU s-a încheiat deja luna trecută.

În cazul RTX 4080 SUPER, producția se va încheia luna aceasta. Aprovizionarea către parteneri se va termina curând, adică luna viitoare.

Stocurile scad, prețurile cresc: Ce se întâmplă pe piață

Efectele acestei decizii încep să fie vizibile. Vestea bună este că, deocamdată, RTX 4080 SUPER rămâne disponibil la prețul recomandat.

De cealaltă parte, prețurile pentru RTX 4090 au crescut semnificativ peste MSRP (și în Europa, dar și în SUA; acolo, creșterile sunt de aproximativ 10% peste MSRP).

În plus, aceasta devine din ce în ce mai greu de găsit în magazinele din Europa.

De ce face Nvidia această mișcare

Toate aceste schimbări sunt parte din strategia companiei de a pregăti terenul pentru lansarea noilor lor plăci grafice RTX 5090 și RTX 5080. Acestea vor reprezenta vârful de gamă al seriei bazate pe arhitectura Blackwell.

Noua generație de plăci grafice va înlocui direct RTX 4080 SUPER și RTX 4090 și va debuta la începutul anului viitor (când va avea loc evenimentul anual CES organizat în Las Vegas).

Ce știm despre noua generație RTX 50

Deși specificațiile preliminare pentru RTX 5090 și RTX 5080 s-au aflat deja pentru că au fost scurse în presă, există câteva aspecte importante de menționat.

Primul dintre ele: compania continuă strategia de lansări decalate pentru diferite modele. Apoi ar mai fi faptul că disponibilitatea în magazine ar putea fi decalată.

Nu în ultimul rând, este posibil ca anunțul și lansarea efectivă să aibă loc în aceeași zi în loc de intervale diferite.

Sfaturi pentru cumpărători

Pentru cei interesați de achiziția unei plăci grafice high-end, este bine de știut că prețurile pot crește semnificativ pentru ambele modele și că stocurile pentru RTX 4090 vor continua să scadă.

Mai trebuie menționat că RTX 4080 SUPER ar putea urma același trend începând cu sfârșitul acestui an și că cel mai bine ar fi să așteptăm lansarea gamei RTX 50.

Sursa: Wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult