NVIDIA a prezentat astăzi o nouă familie de plăci grafice pentru desktop și laptop, descrise de companie drept “cele mai avansate” astfel de componente lansate vreodată: GeForce RTX seria 50, dedicate și dezvoltate pentru gameri, creatori și dezvoltatori.
Cu arhitectura NVIDIA Blackwell la bază, nucleele Tensor de a cincea generație, și nuclee RT de a patra generație, GeForce RTX seria 50 aduce inovații semnificative în renderizarea bazată pe inteligența artificială, printre care shadere neurale, tehnologii pentru persoane digitale, geometrie și iluminare.
Blackwell, motorul din spatele AI, este disponibil acum pentru gameri, dezvoltatori și creatori. Prin combinarea puterii renderizării neurale pe bază de inteligență artificială cu ray tracing, Blackwell reprezintă cea mai importantă inovație în materie de grafică din ultimii 25 de ani, de când am introdus shadere programabile.
– Jensen Huang, fondator și CEO NVIDIA.
GeForce RTX 5090 reprezintă vârful de gamă al seriei 50. Este cel mai rapid GPU în acest moment și vine echipat cu 92 de miliarde de tranzistori, care oferă o putere de calcul AI ce depășește 3,352 trilioane de operații AI pe secundă (TOPS). Inovațiile arhitecturii Blackwell și ale DLSS 4 au adus plăcii video GeForce RTX 5090 viteze de procesare de până la două ori mai mari față de predecesorul său, GeForce RTX 4090.
GeForce Blackwell sosește pe laptopuri cu toate tehnologiile disponibile pe desktop și aduce upgrade-uri considerabile în materie de putere de calcul portabil, printre care capabilități grafice uimitoare și eficiență remarcabilă. Generația Blackwell a tehnologiilor NVIDIA Max-Q extind durata de viață a bateriei cu până la 40%, iar laptop-urile își vor putea menține design-ul ușor, subțire și portabil fără compromisuri în performanță și putere.
DLSS 4 introduce Multi Frame Generation pentru a crește numărul de cadre pe secundă prin intermediul AI. Multi Frame Generation este capabil să genereze până la trei cadre suplimentare pentru fiecare cadru renderizat în mod tradițional. Tehnologia funcționează împreună cu celelalte componente DLSS pentru a spori performanțele de până la opt ori, în comparație cu renderizarea obișnuită, în timp ce este menținută responsivitatea prin intermediul tehnologiei NVIDIA Reflex.
DLSS 4 reprezintă un pas revoluționar în industria graficii prin utilizarea în premieră a arhitecturii modelului de tip transformer în timp real. DLSS Ray Reconstruction pe arhitectura transformer și modelele Super Resolution dispun de două ori mai mulți parametri și de patru ori mai multă putere de calcul pentru a oferi o stabilitate mai mare, ghosting redus, detalii mai clare și anti-aliasing îmbunătățit în scenele din jocuri. DLSS 4 va fi disponibil pe plăcile grafice GeForce RTX seria 50 în peste 75 de jocuri și aplicații în ziua lansării.
NVIDIA Reflex 2 introduce Frame Warp, o tehnică inovatoare ce reduce latența în jocuri prin update-ul unui frame renderizat bazat pe ultimul input de la mouse înainte de a fi trimis către display. Reflex 2 poate reduce latența cu până la 75%, iar astfel, gamerii vor avea parte de un avantaj competitiv în jocuri multiplayer și experiențe mai fluente în titlurile single-player.
Acum 25 de ani, NVIDIA a prezentat GeForce 3 și shaderele programabile, care au stat la baza a peste 20 de ani de inovație grafică, pentru pixeli, grafică computerizată și apoi ray tracing în timp real. Pe lângă plăcile video GeForce RTX seria 50, NVIDIA prezintă și RTX Neural Shaders, care oferă mici rețele AI încorporate în shadere programabile, oferind posibilitatea creării materialelor, luminilor și multor altor aspecte la calitate cinematografică în jocuri.
Renderizarea personajelor din jocuri este unul dintre cele mai solicitante procese în grafica în timp real pentru că jucătorii au tendința să sesizeze chiar și cele mai mici erori sau artefacte în persoanele digitale. RTX Neural Faces ia o simplă față rasterizată și poziții 3D ca input și folosește AI generativ pentru a randa o față digitală, stabilă și la calitate înaltă în timp real.
RTX Neural Faces este complementat de noi tehnologii RTX pentru păr și piele ray-traced. Pe lângă noul RTX Mega Geometry, care permite până la 100x mai multe triunghiuri ray-traced într-o scenă, aceste progrese vor oferi un salt imens în ceea ce privește realismul pentru personaje și mediul înconjurător din jocuri.
Puterea renderizării neurale, DLSS 4 și noul model transformer sunt evidențiate pe plăcile video GeForce RTX seria 50 prin intermediul Zorah, un nou demo tehnologic revoluționar de la NVIDIA.
Plăcile grafice GeForce RTX seria 50 oferă AI TOPS fără precedent pentru a alimenta personaje autonome în jocuri în paralel cu renderizarea jocurilor.
NVIDIA prezintă o nouă suită de tehnologii NVIDIA ACE care permit personajelor din jocuri să perceapă, plănuiască și acționeze precum oamenii. Personajele autonome alimentate de ACE vor fi implementate în PUBG: BATTLEGROUNDS de la KRAFTON, dar și în următorul titlu al publisherului, InZOI, precum și în MIR5 de la Wemade Next.
În PUBG, companionii realizați cu NVIDIA ACE plănuiesc și execută acțiuni strategice și lucrează în mod dinamic cu jucătorii reali pentru a asigura supraviețuirea. InZOI are personaje Smart Zoi care își ajustează în mod autonom comportamentul în funcție de țelurile în viață și de evenimentele din joc. În MIR5, comandantul zonelor de raid bazați pe LLM își adaptează tactica în funcție de comportamentul jucătorilor, oferind astfel lupte mai dinamice și mai dificile.
Cazurile de utilizare pentru LLM-uri sunt multiple, de la modele de limbaj pentru imagini și video, generare de imagini, discurs, încorporarea modelelor pentru generare augmentată, extragerea de documente PDF și analiză pe bază de imagini. Microserviciile NIM includ toate componentele necesare pentru rularea inteligenței artificiale pe PC-uri și sunt optimizate pentru lansare pe toate plăcile video NVIDIA.
Pentru a evidenția cum entuziaștii RTX și dezvoltatorii pot folosi microserviciile NIM pentru a construit agenți și asistenți AI, NVIDIA va lansa un pipeline de microservicii NIM și schițe AI pentru PC-uri RTX AI de la dezvoltatori de modele de top precum Black Forest Labs, Meta, Mistral și Stability.AI. Un exemplu este preview-ul NVIDIA pentru Project R2X, un avatar de PC bazat pe imagini, care pune informația la dispoziția utilizatorilor, oferă asistență cu aplicațiile de desktop, apelurile și conferințele video, citește și sumarizează documente și multe altele.
Plăcile grafice GeForce RTX seria 50 au fost concepute pentru fluxurile de lucru creative. Acestea sunt primele plăci video pentru consumatori care dispun de precizie FP4, care sporește performanța generării de imagini AI pentru modele precum FLUX de 2x și care permite modele AI generative să ruleze local cu o amprentă de memorie mică prin comparație cu hardware din generații precedente.
Aplicația NVIDIA Broadcast primește două funcții alimentate de AI pentru stream-uri live: Studio Voice, care îmbunătățește calitatea audio a microfonului și Virtual Key, care îmbunătățește lumina de pe fața utilizatorilor pentru claritate mai mare. Streamlabs prezintă Intelligent Streaming Assistant, alimentat de NVIDIA ACE și Inworld AI, care funcționează ca un co-prezentator, producător și asistent tehnic pentru a îmbunătăți stream-urile live.
Pentru utilizatorii de desktop, plăcile video GeForce RTX 5090, cu 3,352 AI TOPS, și GeForce RTX 5080, cu 1,801 AI TOPS, vor fi disponibile începând cu 30 ianuarie 2025, la un preț recomandat de 11599 lei, respectiv 5829 lei.
GeForce RTX 5070 Ti, cu 1,406 AI TOPS, și GeForce RTX 5070 GPU, cu 988 AI TOPS, vor fi disponibile începând din luna februarie 2025, la un preț recomandat de 4365 lei, respectiv 3200 lei.
Modele stock-clocked și factory-overclocked vor fi disponibile de la producători precum ASUS, Colorful, Gainward, GALAX, GIGABYTE, INNO3D, KFA2, MSI, Palit, PNY și ZOTAC, și în desktop-uri de la producători de sisteme precum Falcon Northwest, Infiniarc, MAINGEAR, Mifcom, ORIGIN PC, PC Specialist și Scan Computers.
Laptop-uri cu plăci video GeForce RTX 5090, RTX 5080 și RTX 5070 Ti vor fi disponibile începând cu luna martie 2025, iar laptop-uri cu GeForce RTX 5070 vor fi disponibile începând din luna aprilie 2025 de la producători precum Acer, ASUS, Dell, GIGABYTE, HP, Lenovo, MECHREVO, MSI și Razer.
Sursa: NVIDIA România