Nvidia şi TSMC au anunţat planuri pentru migrarea producţiei de microprocesoare de la procesul de fabricaţie pe 28nm direct la cel pe 16 nm cu tehnologie FinFET, cu promisiunea unui salt semnificativ de performanţă şi eficienţă realizabil în cursul anului viitor.
Dezvoltat de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, procesul de fabricaţie FinFET pe 16nm este în prezent validat, aproape 60 modele de microprocesoare comandate de diferite companii urmând fie gata pentru producţie de masă nu mai târziu de toamna anului viitor. Printre clienţii TSMC se numără deja Avago Technologies, Freescale, LG Electronics, MediaTek, Nvidia, Renesas Electronics şi Xilin, alte nume urmând fie adăugate pe parcurs.
Cât despre Nvidia, putem aştepta ca o revizie pe 16nm a nucleului Maxwell folosit pentru actuala generaţie de acceleratoare grafice să fie disponibilă după jumătatea anului viitor. Ţinând cont de faptul că actuala serie de plăci video high-end foloseşte încă procesul de fabricaţie pe 28nm, saltul de performanţă obţinut ar trebui să fie considerabil.
Între timp şi AMD a anunţat o colaborare cu Global Foundries, producător care dezvoltă împreună cu Samsung propria implementare a tehnologiei FinFET, folosind însă un proces de fabricaţie pe 14nm. Ţinând cont de faptul că Samsung a anunţat deja planuri pentru lansarea unui cip SoC pe 14nm în cursul anului viitor, putem aştepta ca şi AMD să aibă ceva plănuit pentru acelaşi interval.
Momentan nu este clar dacă anunţul colaborării cu Global Foundries, companie deţinută de AMD până în anul 2008 şi apoi vândută pentru a depăşi dificultăţi financiare, va duce sau nu la abandonarea parteneriatului cu TSMC.
Indiferent de mărimea procesului de fabricaţie, 16nm sau 14nm, folosirea tranzistoarelor cu tehnologie FinFET în producţia de microprocesoare va aduce un spor considerabil de performanţă şi eficienţă atât pentru Nvidia dar şi AMD. Rămâne de văzut dacă cei doi producători de plăci video îşi vor sincroniza lansările de produse suficient de bine cât să putem avea parte de un nou război al preţurilor, benefic pentru cumpărătorii finali.