O decizie majoră a Chinei ar putea afecta industria globală de electronice

O decizie majoră a Chinei ar putea afecta industria globală de electronice
Foto: Shutterstock

O decizie majoră a Chinei, care va intra în vigoare la 1 octombrie, afirmă proprietatea statului asupra materialelor sale rare necesare în producția de semiconductori, relatează publicația Nikkei.

Această decizie majoră a Chinei are scopul de a asigura interesele naționale și industriale, deși, în afara Chinei, este considerată a fi o pârghie în războiul comercial în desfășurare cu SUA.

Noua reglementare îi interzice oricărei persoane sau organizații să acceseze sau să deterioreze în mod ilegal resursele de pământuri rare. Această regulă poate fi interpretată drept o declarație explicită de proprietate a statului asupra metalelor rare importante, cum ar fi galiul și germaniul. Este de remarcat faptul că mențiunea despre proprietatea statului nu a fost inclusă în versiunea inițială a proiectului, dar a fost adăugată în versiunea finală pentru a sublinia controlul asupra acestor materiale strategice.

O decizie majoră a Chinei, luată ca răspuns la regulile SUA privind această țară

Acțiunea Chinei ar putea fi un răspuns la regulile de export ale SUA, care restricționează accesul Chinei la echipamente avansate necesare pentru fabricarea cipurilor cu tehnologie sub 14nm/16nm. În timp ce prin înăsprirea controlului asupra elementelor rare China spune că dorește să-și protejeze interesele industriale împotriva presiunilor internaționale, observatorii din afara Chinei cred că țara poate folosi controalele la export ca pârghie în negocierile cu SUA, Europa și Japonia.

Reglementarea acoperă întregul lanț de aprovizionare al elementelor rare, de la minerit și topire până la procesare, distribuție și export. Aceasta subliniază siguranța, inovația și dezvoltarea durabilă ca principii directoare pentru gestionarea acestor resurse.

Ce se va întâmpla cu industria high-tech?

În 2023, China a produs aproximativ 70% din elementele rare ale lumii, esențiale pentru diverse dispozitive. În ceea ce privește galiul, utilizat pentru circuite integrate de putere, China produce aproximativ 94% din oferta mondială, astfel încât există o mare probabilitate ca restricțiile sale să afecteze diverse industrii. Deși producția de componente de înaltă performanță, cum ar fi CPU-uri, GPU-uri și memorie, ar putea să nu fie grav afectată, nitrura de galiu (GaN) și arsenura de galiu (GaAs) sunt esențiale pentru cipuri de putere, amplificatoare de frecvență radio, LED-uri și altele.

Atât galiul, cât și germaniul sunt cruciale pentru industriile high-tech, dar deși aceste metale nu sunt exact rare, China a menținut prețurile lor scăzute, făcând neprofitabilă extracția lor în alte părți. Restricțiile Chinei au afectat prețurile acestor metale, dar acest lucru a stimulat companiile din alte țări să înceapă extracția lor, ceea ce ar putea diminua în cele din urmă dominația Chinei pe piață. Deocamdată, în ciuda eforturilor de a crește producția internă, SUA încă depind de China pentru procesarea acestor materiale, potrivit Nikkei.

Prin afirmarea controlului de stat, China dorește să-și mențină dominația în sectorul metalelor rare, scrie Tom’s Hardware. Dar oare va funcționa?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult