În ceea ce priveşte performaţele lui Penryn, Intel ne-a furnizat câteva informaţii pe parcursul acestui an. Oficial, Penryn este mai rapid decât actualele procesoare (la aceeaşi frecvenţă) în medie cu 20-25%. Din ce zice Intel, diferenţele ar trebui să urce spre 40% în jocuri şi spre 30% în aplicaţii 3D.
Unul dintre site-urile ce reuşesc să testeze produse chiar înainte ca acestea să fie lansate, este HKEPC. Din păcate este redactat în chineză (cred), dar tabelele cu rezultate sunt inteligibile. Iar, de-a lungul timpului, am observat că rezultatele lor iniţiale sunt apropiate de cele oficiale, efectuate după lansarea produsului. Poate v-aţi dat deja seama că au testat şi Penryn-ul celor de la Intel, altfel nu menţionam de ei.
Aşadar, au pus faţă în faţă un Penryn şi un Conroe (actualele procesoare Intel), ambele cam la aceleaşi specificaţii: 2.33 GHz, FSB 1.333 GHz. Diferă cantităţile de memorie 6 MB faţă de 4 MB, vorbim deci de procesoare cu două nuclee.
Rezultatele nu sunt spectaculoase, dar diferenţe există. Dacă ar fi să facem o medie, ne-ar da in jurul a 10%, evident în favoarea procesorului nelansat. Există totuşi şi diferenţe mai mult decât sesizabile, şi fac referire aici la sporul de performanţă de 115% avut de Penryn când i s-a spus să creeze un film HD 1080p din materialul video brut. Aşa cum a declarat şi Intel, jocurile raportează sporuri în jurul a 20-30%. Trebuie menţionat că la toate cele peste 40 de teste pe care le-a îndurat Penryn, acesta a ieşit câştigător. Iar aceasta spune multe. Nu uitaţi însă, sunt teste neoficiale şi pot fi în aceeaşi măsură atât reale cât şi false.
La ce să ne aşteptăm
Din rezutate observ că Penryn e bun la ceea ce viitorul cere: jocuri şi filme de calitate superioară, adică cele High Definition. Să nu uităm însă de AMD, şi ei au o generaţie de procesoare aproape gata. Lansarea lor, cel puţin variantele pentru servere, va fi făcută pe 10 septembrie. Peste aproximativ trei luni ambele companii îşi vor lansa luptătorii pe segmentul desktop, cel care ne intereseaza de altfel.
Intel a prezentat deja planurile viitoarei game de procesoare, Nehalem, aşteptate în a doua jumătate a lui 2008. Acesta din urmă va reprezenta o schimbare radicală a arhitecturii procesoarelor Intel, dar până atunci să ne luam cu toţii, măcar o platformă dual core, aplicaţiile o cer.
Bătălia pe domeniul procesoarelor este în continuă desfăşurare între Intel şi AMD, şi nici nu pare că liniştea se va aşterne vreodată. Aceştia din urmă au pierdut un tempo în decursul ultimilor ani şi au permis celor de la Intel să treacă în faţă în ceea ce priveşte perfomanţa procesoarelor. AMD recuperează teren şi se pregătesc de lansarea procesoarelor care să îi revigoreze, numai că Intel are deja răspunsul: generaţia Penryn. Aceasta va fi cea de-a doua serie de procesoare Core 2 şi va fi lansată în lunile de sfârşit de an.
Aceeaşi modalitate de promovare „underground”, de care am mai vorbit, chiar în mai multe articole precedente, pare a fi folosită şi de Intel: scăparea mai mult sau mai puţin voluntară ale unor informaţii. Aşa se face că pe Internet a apărut un prim test al unui procesor din viitoarea generaţie.
Un procesor sub lupă
Nu am să intru în prea multe detalii tehnice şi nici nu am să prezint fiecare fir din care este alcătuit Penryn, sunt informaţii care erau interesante în trecut. Dar nici n-am să-l ignor complet, are totuşi curiozităţile sale. Într-adevăr sunt de domeniul fabulosului cele 820 milioane de tranzistoare care vor intra în componenţa celui mai puternic model, cel cu patru nuclee. Aceasta datorită scăderii procesului de fabricaţie la 45 nm (65 nm actual). Utilizarea unor dimensiuni mai mici ale tranzistoarelor are două atuuri: consum redus şi ca efect, o cantitate de căldură degajata mai mică.
Din câte se ştie, modelele seriei Penryn vor avea frecvenţe mai mari decât actualele procesoare Intel, undeva în jurul a 3 GHz. Acesta este unul dintre aspectele care le vor face mai performante, dar şi cantitatea maximă de memorie integrată, 12 MB (cache L2), faţă de cei 8 MB actuali. Vor exista atât modele cu patru nuclee (pot fi considerate patru procesoare), dar şi cu două (6MB).
Un mare titlu din proiectul Penryn este consumul de energie electrică. Pentru prima dată Intel permite procesoarelor să-şi reducă viteza (frecvenţa) diferit pe fiecare dintre nuclee. Alături de aceasta, Intel creează şi o modalitate de lucru specială care opreşte toate funcţiile neutilizate ale procesorului, îi scade frecvenţa şi tensiunea până la minimum posibil. Adică, atât cât este nevoie pentru ca sistemul să nu se oprească.
Totuşi, Penryn va fi lansat pentru toate cele trei segmente de produse: server, desktop şi notebook. Variantele pentru notebook-uri vor include doar două nuclee, din câte ne arată planurile Intel.