Iar probleme? Se pare că și procesoarele Intel Arrow Lake sunt instabile

24.10.2024
Iar probleme? Se pare că și procesoarele Intel Arrow Lake sunt instabile
Sursa foto: Intel

Nici nu au fost lansate bine, că noile procesoare Intel Arrow Lake – în special Core Ultra 200-S – se află deja în centrul unor controverse.

Conform unor surse din industrie, inclusiv YouTuber-ul Moore’s Law Is Dead, acestea ar putea suferi de probleme de instabilitate similare cu cele întâlnite la predecesorul Raptor Lake.

Teste inconsistente

Situația devine îngrijorătoare, mai ales în contextul în care au fost raportate discrepanțe semnificative în testele de performanță.

Se vorbește despre diferențe de până la 10% între teste succesive realizate în aceleași condiții, ceea ce ridică semne serioase de întrebare privind stabilitatea procesorului.

Mai mult: testele au arătat un consum energetic ce a atins vârfuri de până la 370 de wați. Acest lucru este un paradox pentru niște procesoare promovate pentru eficiența lor energetică.

Ecrane albastre și probleme în gaming

Vestea care îi va îngrijora cel mai mult pe potențialii cumpărători este apariția frecventă a BSOD (temutul Blue Screen of Death) și a problemelor de compatibilitate în jocurile online.

Acestea sunt simptome care amintesc de problemele anterioare ale Intel cu seria Raptor Lake, care au generat un val de nemulțumiri.

Posibilă rezolvare prin software

Partea pozitivă este că, potrivit acelorași surse, problemele par să fie legate de software și nu de hardware.

Cu alte cuvinte: o actualizare de microcod ar putea rezolva situația, fără să fie necesare înlocuiri de componente sau intervenții majore.

Context dificil

Momentul acestor descoperiri este nefavorabil pentru Intel, mai ales în contextul în care AMD și-a anunțat recent reducerile de preț pentru seria Ryzen 9000X și lansarea iminentă a Ryzen 9000X3D.

Mai mult, testele preliminare arată că noul Core Ultra 9 285K se situează în urma a două procesoare AMD Ryzen și chiar în spatele propriului predecesor, Core i9-14900K.

Verdict în așteptare

Noile procesoare vor fi lansate vinerea aceasta. Cei interesați să le achiziționeze așteaptă deja primele recenzii pentru a confirma sau infirma toate rapoartele negative.

Intel se află într-o poziție delicată, având în vedere că abia și-a revenit după controversele legate de degradarea procesoarelor din generațiile a 13-a și a 14-a.

Compania nu își permite o nouă serie de probleme, mai ales pe o platformă nouă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult