Backblaze, o companie de backup și stocare în cloud a publicat un raport în care dezvăluie care sunt cele mai rezistente și cele mai puțin rezistente hard disk-uri pe care le folosește în operațiunile sale. De asemenea, compania a calculat durata medie de viață a unui hard disk care cedează, în condițiile în care acestea sunt constant folosite pentru stocare de date pentru clienți, iar aceasta este surprinzător de scăzută: doi ani și șase luni.
Desigur, utilizatorii casnici nu vor întâmpina probleme atât de dese cu hard disk-urile, întrucât cazurile de utilizare acasă, pentru stocare de date pe termen lung, nu este atât de solicitantă precum în cadrul unui server, de pe care se citesc și se scriu constant date noi. Totuși, câteva modele în mod special au ieșit în evidență pentru numărul ridicat de drive-uri cu probleme.
Cel mai repede au cedat modele de la Toshiba, care au funcționat în medie cam 9 luni, urmate de un model de 16 TB de la Seagate, care a funcționat mai puțin de un an. Totuși, cele mai multe drive-uri cu probleme au fost identificate sub forma unuo model Seagate de 4 TB. 5.249 de unități de ST40000DM000 au cedat după o durată medie de funcționare de 3 ani și 3 luni, fiind urmat doar de un alt model Seagate cu 2.023 unități „moarte” după un an și jumătate în medie, de data aceasta de 12 TB.
Este important de menționat însă că Backblaze spune că are și cele mai multe unități de hard disk-uri Seagate, iar numerele ridicate se datorează faptului că sunt foarte populare, dar și ieftine. Atunci când tragi linie, modelele Seagate sunt ceva mai accesibile, iar înlocuirea lor în timp nu aduce costuri atât de mari pentru o companie precum Backblaze, deci chiar și aceste unități care cedează mai repede decât altele mai scumpe sunt profitabile pe termen lung.
În vârful clasamentului de durabilitate stă un model Western Digital, modelul WD10EADS, cu capacitate de 1TB. Au cedat 64 de unități în cadrul Backblaze, cu o durată medie de utilizare de 4 ani și 8 luni. Imediat sub acesta sunt alte două modele Seagate, cu capacitate de 1,2 TB, care au rezistat 4 ani și 2 luni, respectiv 4 ani și o lună.
Backblaze a realizat și un tabel în care demonstrează că unitățile cu capacități mai mici sunt mult mai reistente în timp. De exemplu, cele de 18 TB care au cedat nu au rezistat în medie nici măcar un an, în timp ce untiățile de 1 TB care au cedat au rezistat peste 4 ani și jumătate în utilizare.
Desigur, asta nu înseamnă că toate unitățile în utilizare cedează. De fapt, Backblaze a publicat și un tabel în care listează diferite modele și rata lor de rezistență în timp. Majoritatea unităților HDD încă funcționează, cu procente de unități cu probleme între 0 și 2% între 2013 și 2023. Doar două modele Seagate urcă peste 2%, unul de 12 GB și unul de 4 TB.
sursa: Backblaze