Raport: Procesoarele ARM vor alimenta 40% din notebook-urile vândute în 2029

18.10.2024
Raport: Procesoarele ARM vor alimenta 40% din notebook-urile vândute în 2029
Sursa foto: Arm

În piața notebook-urilor, arhitectura ARM câștigă teren rapid în fața tradiționalei arhitecturi x86.

Conform unui recent raport al firmei de inteligență de piață TechInsights, se preconizează că până în 2030, 40% din notebook-urile vândute vor fi bazate pe SoC-uri ce vor folosi această arhitectură. Cota x86 va scădea la aproximativ 60%.

Potrivit CEO-ul Arm Holdings, Rene Haas, cota de piață a dispozitivelor Windows-on-ARM ar putea depăși 50% în următorii cinci ani.

Succesul Apple Silicon deschide calea

În prezent, arhitectura x86 domină piața cu o cotă de aproximativ 82%, în timp ce ARM ocupă doar 18%.

Momentul de cotitură în această evoluție a început acum aproape patru ani, când Apple a făcut tranziția către Apple Silicon, începând cu chipul M1.

Succesul acestei tranziții a deschis calea pentru o adoptare mai largă a arhitecturii ARM în lumea notebook-urilor.

Sursa foto: Wccftech

Evoluția cotei de piață ARM

În prezent, raportul x86/ARM este de aproximativ 82/18. Pentru 2025, când noua generație de „AI PC-uri” Windows-on-ARM va fi disponibilă pe piață de un an întreg, se estimează o ușoară creștere la 80/20.

Prognoza conține și o discrepanță între cota de piață și cea de venituri.

În timp ce ARM ar putea deține 40% din piața notebook-urilor în 2029, se estimează că va genera 52% din veniturile sectorului. Această diferență este atribuită în mare parte prețurilor premium ale notebook-urilor Apple, care sunt un jucător major în tabăra ARM.

Concurența nu stă pe loc

Această creștere nu este, totuși, una garantată. Cele mai recente chipuri x86 pentru notebook-uri ale AMD si Intel au redus semnificativ avantajul principal al dispozitivelor ARM.

În plus, atât AMD, cât și Intel au planuri ambițioase de a îmbunătăți performanța și consumul de energie al produselor lor.

Noi jucători pe piață

Qualcomm a intrat în cursă cu procesoarele Snapdragon X Elite și X Plus, promițând performanțe competitive la prețuri accesibile începând cu 2025.

MediaTek și NVIDIA plănuiesc să lanseze propriul lor „AI PC” în a doua jumătate a anului 2025, utilizând arhitectura avansată de 3nm de la TSMC.

Chiar și Huawei, în ciuda sancțiunilor comerciale, își propune să intre pe această piață cu propriul chipset personalizat la anul.

Sursa: Wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult