Cel de-al doilea telefon pliabil de la Samsung anunțat astăzi la Unpacked este Galaxy Z Flip3. Probabil că pentru unii numele poate părea ciudat, întrucât anterior nu a existat un Flip2. Samsung consideră că Galaxy Z Flip 5G este cea de-a doua generație a acestei serii, chiar dacă schimbările au existat doar la interior, cu un procesor și un modem de generație mai nouă. Galaxy Z Flip3 vine însă cu ecrane mai mari și îmbunătățite, cât și cu hardware clar îmbunătățit la interior.
O parte dintre avantajele lui Galaxy Z Flip3 sunt împărtășite și cu modelul mai mare, Galaxy Z Fold3. Vorbim în primul rând despre materialele îmbunătățite din care este construit telefonul: sticlă Gorilla Glass Victus pe capac, Armor Aluminum pe laterale și sticlă Gorilla DX pe lentilele foto. Desigur, și acest model este rezistent la apă la standardul IPX8, iar folia de plastic de pe ecranul său are acum rezistență la zgârieturi, fiind cu 80% mai puternică.
Configurația hardware este similară, cu un chipset Snapdragon 888, dar vine în variante cu 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare internă. Telefonul are de asemenea două ecrane, însă doar unul este la 120 Hz, cel intern, pliabil. Acesta beneficiază de o diagonală de 6,7” și este foarte înalt în comparație cu telefoanele obișnuite, afișând o rezoluție de 2.640 x 1080 pixeli. Spre diferență de Galaxy Z Fold3, Flip3 nu ascunde camera frontală sub ecran. Acea tehnologie rămâne temporar exclusivă modelului de top.
La exterior, ecranul a crescut în dimensiuni de patru ori. De al o diagonală de numai 1”, avem acum un ecran de 1,9” cu rezoluție 512 x 260 pixeli. Acesta poate afișa acum și multiple widget-uri interactive, pe lângă notificări, ora exactă și funcția de oglindă pentru selfie-uri.
Camerele principale folosesc din nou aceiași senzori de 12 megapixeli, la fel ca pe generațiile anterioare, având la dispoziție obiective wide și ultrawide.
Samsung spune că acest telefon este unul de „lifestyle”, realizat special pentru a atrage priviri. Din acest motiv, modelele Galaxy Z Flip3 sunt colorate în nuanțe vii: verde, lavandă și crem, alături de clasicul negru în magazine, cât și în trei nuanțe care vor fi disponibile doar de pe Samsung.com: alb, roz și gri. Tot alături de aceste culori vin și niște huse mai puțin convenționale, care au agățătoare pentru a fi atașate de haine sau pentru a fi purtate la gât.
În scurtul timp pe care l-am petrecut cu telefonul, nu am sesizat schimbări majore în utilizare față de prima generație Flip. În continuare, telefonul nu poate fi desfăcut rapid printr-o mișcare cu degetul mare, așa cum se deschideau vechile telefoane clamshell, întrucât Samsung pune accent pe utilizarea lui în modul Flex Panel, care permite păstrarea ecranului înclinat la un unghi. Senzorul de amprentă este tot pe laterală, integrat în butonul power.
Noul design este într-adevăr ceva mai atrăgător, cu cele două tonuri de culoare de pe spate, iar telefonul pare să fie foarte solid construit. Dacă într-adevăr rezistența la zgârieturi este mult mai mare, iar expunerea la stropi de apă și scurgeri accidentale de lichide nu va distruge telefonul, așa cum spune Samsung, acest model ar putea deveni un dispozitiv foarte popular în rândul utilizatorilor, mai ales când vorbim de preț, care este în zona high-end, nu în zona „Ultra”.
Galaxy Z Flip3 se lansează tot pe 27 august în magazine, la un preț de pornire de 1.049 euro pentru varianta de bază, cu 128 GB stocare. La fel ca în cazul lui Galaxy Z Flip3, bateria de 3.300 mAh poate fi îngrijorătoare pentru un telefon cu ecran la 120 Hz, dar faptul că are un ecran exterior mic poate să compenseze pentru faptul că nu va trebui să aprinzi tot timpul ecranul mare pentru a verifica notificările sau ora exactă.
Rămâne să testăm telefonul într-un review detaliat mai aproape de lansarea oficială.