Au trecut deja câțiva ani de când TikTok în SUA a intrat în atenția autorităților SUA, însă statul Montana este primul care a reglementat prin lege acest lucru. Guvernatorul Greg Gianforte a promulgat legea care interzice reațeaua de socializare de origine chineză în statul pe care îl conduce. Noua lege intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Desigur, Gianforte justifică interzicerea rețelei de socializare cu protecția cetățenilor de Partidul Comunist Chinez:
„Pentru a proteja datele personale și confidențiale ale cetățenilor din Montana de Partidul Comunist Chinez, am interzis TikTok în Montana.”, a scris guvernatorul statului pe cntul său de Twitter.
To protect Montanans’ personal and private data from the Chinese Communist Party, I have banned TikTok in Montana.
— Governor Greg Gianforte (@GovGianforte) May 17, 2023
Proiectul de lege menționa faptul că prin intermediul TikTok, guvernul chinez ar spiona asupra cetățenilor și companiilor din statul Montana, întrucât deține controlul asupra companiei ByteDance. Printre datele la care guvernul Chinei ar avea acces prin intermediul TikTok s-ar număra datele în timp real despre geolocație și alte date personale care ar putea duce la identificarea persoanelor fără acordul lor.
Alte motivații din spatele legislației sunt „trend-urile periculoase” de pe TikTok, precum supradoza de medicamente, gătirea mâncării în sirop de tuse, slăbirea prezoanelor de la mașini, lingerea capacelor de toaletă și murdărirea cu fecale a copiilor mici.
Odată ce legea intră în vigoare, magazinele de aplicații precum App Store de la Apple și Play Store de la Google ar trebui să blocheze descărcarea TikTok pe teritoriul statului Montana. Amenda pentru încălcare este de 10.000 de dolari, o sumă infimă pentru giganți precum Google sau Apple.
Reprezentanții TikTok din SUA spun că această lege este o încălcare a primului amendament din Constituția Americii, care protejează libertatea de exprimare a cetățenilor. Compania spune că va lupta în instanță pentru utilizatorii săi din Montana, însă nu a oferit detalii în acest sens.
sursa: Slashgear