Turtle Beach Systems a fost unul dintre pionierii echipamentelor audio PC încă din anii `80, unul dintre cei mai celebri producători de componente audio pentru PC din anii `90 şi unul dintre cei mai puternici rivali ai celebrilor Creative Labs. Compania a lansat o serie de plăci de sunet, interfeţe MIDI sau editoare multicanal faimoase, însă interesul din ce în ce mai scăzut pentru plăcile de sunet dedicate a determinat-o să caute alte domenii profitabile, cum ar fi de pildă cel al perifericelor audio pentru jocuri.
Prezentare, construcţie, specificaţii
Deşi ambalajul ne-ar putea face să credem că este un produs dedicat doar consolei Sony PlayStation 3, headset-ul Turtle Beach EarForce P11 este un produs multifuncţional, acesta fiind compatibil şi cu consola Xbox 360 sau cu un PC, în acest ultim caz necesitând doar ajustarea câtorva setări din Control Panel pentru păstrarea intactă a funcţionalităţii depline.
Un headset cu preţ accesibil, circa 200 de lei, EarForce P11 oferă o cască cu cupe circumauriculare, un microfon şi o telecomandă pe fir, aceasta din urmă ascunzând un amplificator dedicat pentru cele două intrări audio, care pot fi controlate separat cu ajutorul a două potenţiometre.
Fabricat integral dintr-un material plastic negru banal cu o suprafaţă semi-mată, EarForce P11 nu foloseşte nici măcar clasica bandă metalică care asigură de obicei elasticitatea sistemului de susţinere, o concesie făcută preţului mic de fabricaţie. Acest lucru aduce avantajul unei greutăţi totale scăzute, căştile având 232 de grame cu tot cu cablu şi telecomandă, însă nu garantează şi o rezistenţă mare în timp. Construcţia este îngrijită, neobservându-se tăieturi sau lipituri prost făcute, însă este foarte simplă, neoferind alt reglaj în afară de cel pentru înălţimea capului. Din cauza aceste simplităţi, şi posibilităţile de ajustare a poziţiei cupelor sunt modeste, acestea neoferind decât un sistem de prindere cu +/- 5 grade de libertate.
Căştile oferă două cupe cu diametru mare şi incinte acustice deschise, acestea ascunzând difuzoarele de 50 de milimetri. Bureţii acestora pot găzdui confortabil urechile fără a apăsa pe ele, însă aceştia pot fi consideraţi cam duri şi oferă o atenuare destul de slabă a mediului acustic ambiant. De casca din partea stângă este ataşat şi microfonul, care este amplasat pe un braţ flexibil care poate fi reglat după dorinţă.
Cei care se împiedică des de periferice vor aprecia lungimea de 3,7 metri ai cablului, acesta fiind confecţionat dintr-un material plastic gros, menit să reducă şansele de a rupe accidentat firele de cupru din interior. Telecomanda amplasată pe fir, care oferă cele două potenţiometre de volum şi butonul pentru controlul microfonului, este amplasată destul e neinspirat la circa 70 de centimetri de cupe, prea jos pentru a putea fi agăţată de haine şi prea sus pentru a nu vă împiedica în permanenţă de ea.
Conectare, performanţe şi calitate
În modul normal de utilizare, Turtle Beach EarForce P11 necesită conectarea la un port USB pentru furnizarea canalul audio dedicat microfonului, acest lucru fiind oricum obligatoriu deoarece prin intermediul acestuia este alimentat şi amplificatorul, şi la o ieşire audio jack de 3,5 milimetri, care este sursa principală de semnal.
Aceste două canale sunt controlate de potenţiometre Chat şi Game, care permit ajustarea mediului sonor pentru mesajele audio şi sunetul efectiv al jocului, utilizatorii PC putând replica acest mod de lucru prin setarea plăcii de sunet ca ieşire implicită şi redirecţionarea TeamSpeak către interfaţa USB. Headset-ul se poate folosi şi ca periferic USB exclusiv, în acest caz pierzându-se posibilitatea de control separat a celor două surse, însă nivel maxim al volumului este mai ridicat decât în cazul utilizării intrării analogice..
Concepute pentru ambientul sonor limitat al jocurilor, headset-urile nu oferă mereu o prestaţie rezonabil pentru redarea muzicală. Headset-ul EarForce P11 este o excepţie plăcută, acesta oferind medii bune, înalte curate şi distorsiuni insesizabile, fidelitatea fiind însă doar mulţumitoare, aşa cum este de aşteptat în acest segment de preţ. Cel mai deranjant aspect este însă volumul extrem de scăzut al frecvenţelor joase, aspect regretabil pentru că acestea sunt curate şi bine definite, iar amplificarea basului în gama de 50Hz pe care o specifică producătorul nu se prea face simţită. Aceste aspecte vor deranja însă doar atunci când veţi asculta muzică, redarea audio în jocuri sau filme fiind foarte bună.
Microfonul oferă o prestaţie excelentă, acesta având un sunet puternic şi cu fidelitate foarte bună. O particularitate interesantă este redarea în căşti a sunetului capturat, permiţând astfel utilizatorului să aibă o monitorizare continuă a propriei voci fără a mai fi nevoit să apeleze la funcţii software adiţionale.
Concluzii
Oferit la un preţ de circa 200 de lei, Turtle Beach EarForce P11 este o alegere bună pentru cei care sunt în căutarea unui headset accesibil pentru jocuri, fie că este vorba de PlayStation 3 sau PC. Este adevărat, calitatea materialelor nu este impresionantă iar redarea anemică a frecvenţelor joase este dezamăgitoare, însă EarForce P11 oferă nişte căşti confortabile cu un volum ridicat, un sunet bun pentru jocuri sau filme, butoane separate pentru controlul sunetului şi convorbirilor, un amplificator dedicat puternic şi un microfon foarte bun.
Intrări separate pentru microfon şi sunet
Amplificator dedicat
Sunet bun
Lungime cablu
Materiale constructive modeste
Redarea basului
Bureţi cupelor sunt cam duri