Popularizate mai ales după anul 2010, SSD-urile au livrat în mod obiectiv cel mai convingător salt de performanță la care poți spera prin înlocuirea unei singure componente PC. În speță, venerabilul hard disk.
Deși părea inevitabil, clasicele hard disk-uri nu au ajuns nicidecum piese de muzeu, păstrând și în prezent avantajul raportului imbatabil preț/capacitate de stocare. În continuare, achiziționarea unui HDD este o alegere înțeleaptă pentru găzduirea colecției de filme, sau orice fișiere pentru care accesul cât mai rapid nu este un criteriu esențial.
Între timp și piața de SSD-uri tinde să se împartă între două categorii cu nevoi diferite, țintind fie către maximizarea performanțelor sau aducerea costurilor la un nivel cât mai apropiat de cel al HDD-urilor mecanice, păstrând însă cât mai multe dintre avantajele soluțiilor de stocare solid-state. Vizând în mod clar scenariul maximizării performanțelor, dezvoltatorul de chipseturi pentru soluții de stocare Silicon Motion a anunțat în cel mai recent buletin adresat investitorilor pregătirea unei noi generații de controllere pentru dispozitive SSD, compatibile cu setul de specificații PCIe 5.0.
Așteptate în cursul anului 2024, viitoarele SSD-uri compatibile PCIe 5.0 vor livra, potrivit furnizorului de chipseturi, viteze de transfer de până la 14GB/s la operațiile de citire a datelor, respectiv 12GB/s la cele de scriere.
Chipsetul în cauză este Silicon Motion SM2508, versiunea imediat următoare a cip-ului regăsit deja pe unele SSD-uri de top, precum Samsung 980 Pro, care atinge deja viteze de până la 6400 MB/s folosind interfața PCIe 4.0.
Totuși, deși producătorul de chipseturi enunță viteze record de transfer, rămâne de văzut în ce măsură acestea se vor oglindi în creșteri sesizabile de performanță, resimțite la utilizarea de zi-cu-zi a PC-urilor respective. În timp ce upgrade-ul de la HDD la SSD aduce îmbunătățiri majore și foarte ușor sesizabile ale performanțelor resimțite, progresele se datorează în primul rând reducerii drastice a latențelor de acces la fișiere și mai puțin vitezelor de transfer efective. Această tendință s-a păstrat și în anii ce au urmat, trecerea de la SSD-uri cu interfață SATA la PCIe și apoi, multiplicarea lățimii de bandă oferită, a adus în mod obiectiv doar îmbunătățiri modeste ale performanțelor resimțite.