Western Digital anunță un incident major la fabricile sale, soldat cu pierderea echivalentului a 6.5 miliarde de GB în cip-uri NAND Flash, compromise în urma contaminării liniilor de fabricație.
Este un fapt bineștiut că producerea de semiconductoare, fie că vorbim de chipseturi pentru pentru smarphone sau cip-uri de memorie, este un proces foarte anevoios care se întinde pe multe luni. Pornind de la materia primă și până la produsul finit, sunt de parcurs sute de etape în care orice incident apărut poate duce la compromiterea întregii „recolte” de cip-uri și reluarea de producției de la zero. Nică măcar nu trebuie să fie vorba despre defectarea unui echipament de fabricație ultrasofisticat. Problemele soldate cu pierderi de miliarde dolari pot porni de la o banală pană de curent, cutremur de pământ, sau defectarea unui echipament banal, cum ar fi un banal filtru de aer din sistemul de ventilație.
Deși producătorul Western Digital nu precizează cauza exactă, se pare că incidentul apărut la fabrica partenerului Kioxia a cauzat compromiterea unui număr impresionant de cip-uri NAND aflate în diverse etape ale procesului de fabricație, echivalând cu aproximativ 6.5 miliarde de GB capacitate de stocare.
Problema este că Western Digital acoperă aproximativ 30% din cererea globală de chip-uri NAND Flash, reluarea de la zero a producției pentru un număr atât de mare cip-uri adăugând masiv la actuala criză de semiconductoare. Având de ales între acceptarea între acceptarea unor noi termene de livrare întinse poate și câteva luni în plus, clienții Western Digital se îndreaptă deja către alți furnizori, antrenând creșteri în lanț ale tarifelor percepute. Simpla anunțare a incidentului produs a determinat creșterea cu 10% a prețurilor.
Deocamdată, nu este clar dacă produsele care au ajuns pe piață au fost afectate de contaminare, sau cele aflate pe linia de fabricație. Western Digital nu confirmă dar nici nu infirmă posibilitatea de a rechema anumite produse echipate cu astfel de cip-uri NAND, precizând doar că lucrează la reluarea producției pe liniile de fabricație afectate.