După ce adepții teoriilor conspirației au incendiat relee de comunicații 5G, acum aflăm că rețelele Wi-Fi pentru locuințe trec în banda de 6GHz, standardul Wi-Fi 6E devenind, în viziunea celor certați cu tehnologia și rațiunea la modul general, întruchiparea răului absolut.
Lăsând gluma la o parte, noul standard ar putea fi soluția de mult timp așteptată pentru eliminarea congestiilor în rețelele wireless cu mulți utilizatori, sau folosirea la întregul potențial a conexiunilor de internet broadband deja instalate în multe dintre locuințele românilor.
Pe scurt, Wi-Fi 6E este Wi-Fi 6 (cunoscut și sub denumirea de 802.11ax sau AX Wi-Fi), dar care funcționează în spectrul de 6GHz. Este pur și simplu o extindere a standardului existent. Acest lucru înseamnă că beneficiază de tehnologii precum reducerea congestiei MU-MIMO, OFDMA, tehnologie beamforming pentru a îmbunătăți eficiența și suport complet pentru standardul de securitate WPA3. Deci, principalul beneficiu al Wi-Fi 6E este lățimea de bandă suplimentară și numărul mai mare de canale disponibile pentru evitarea interferențelor cu echipamentele învecinate.
Aprobată pe 23 aprilie de autoritatea americană FCC pentru transmisii wireless de mică putere, spectrul de frecvențe denumit generic 6GHz face posibilă introducerea standardului Wi-Fi 6E în această țară. Aprobarea pentru uz nelicențiat înseamnă că orice dispozitiv poate folosi aceste frecvențe pentru comunicații wireless, atât timp exploatarea se face în mod responsabil și respectând anumite limite în ce privește puterea de transmisie.
Așteptată să fie aprobată și în alte regiuni ale lumii, banda de 6GHz va fi folosită preponderent de viitoarele dispozitive Wi-Fi 6E, dar companiile de telecomunicații o pot folosi de asemenea și pentru a-și îmbunătăți rețelele 5G .
Ar trebui să vedem primele dispozitive wireless de consum certificate Wi-Fi 6E până la finalul anului 2020.