Xiaomi Mi 10 5G review: un telefon premium mai accesibil

11.08.2020
Xiaomi Mi 10 5G review: un telefon premium mai accesibil

Xiaomi pare să fie o companie neconvențională pe piața de dispozitive electronice. Chiar dacă s-a făcut remarcată cu smartphone-uri la nivel mondial, aceasta produce sau distribuie produse dintr-o gamă largă de segmente de piață. Astfel, este greu de crezut că reușește să exceleze la foarte multe. Totuși, succesul produselor sale este incontestabil, așa că, pe undeva, compania face ceva bine. Dacă pe segmentul de telefoane ieftine din gama mid-range este clar că Xiaomi se descurcă foarte bine, pe segmentul, high-end diferențele între telefoanele sale și cele ale concurenței sunt minime, în timp ce prețurile sunt semnificativ mai mici. Cel puțin asta este pe care Xiaomi Mi 10 5G mi-a lăsat-o după oduă săptămâni de utilizare.

Mi 10 5G este un telefon cu design și construcție premium, la același nivel cu concurența din piață

Mi 10 5G este flagship-ul pentru prima jumătate a lui 2020 de la Xiaomi, acesta fiind echipat cu cele mai performante componente disponibile la acel moment, dar și din materiale de top, cu finisaje premium. Este greu să deosebești acum un dispozitiv Xiaomi de top de unul produs de Samsung, de Huawei, de OnePlus sau de către Oppo. Toate sunt curbate la margini și sunt construite la cele mai înalte standarde, iar acest lucru poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj.

Pe de-o parte, faptul că modelul Xiaomi Mi 10 5G este mai ieftin decât concurența, este un avantaj pentru utilizatori, întrucât primesc ceva similar la un preț mai mic. Pe de altă parte, este greu să diferențiezi telefoanele între ele, iar cei care vor un dispozitiv care să iasă în evidență vor avea mai puține opțiuni. De la sticla curbată, la rama metalică subțire și la modulul de cameră pronunțat, acest model este foarte bine îmbinat. Este ciudată însă alegerea unui modul de camere „despărțit”, cu trei camere încadrate într-un modul unitar și una puțin mai jos, alături de blitz.

xiaomi mi 10 5g front

Desigur, fiind un telefon din sticlă, este un adevărat magnet de amprente, iar faptul că are un ecran foarte mare, de 6,67”, îl face dificil de utilizat cu o singură mână. Fiind și foarte lucios și alunecos, acest model, fără o protecție pare să aștepte un inevitabil accident. Din fericire, Xiaomi livrează acest model alături de o husă de protecție din plastic transparent dar tare, care are și o textură aderentă. Așa poți să te bucuri de design-ul și culoarea telefonului fără emoții că l-ai putea zgâria sau sparge în cazul unui accident. Carcasa din plastic pare să fie destul de rezistentă la majoritatea șocurilor minore.

Nici Xiaomi nu mai oferă un jack de 3,5mm pentru căști și nici căști în pachetul telefonului, însă este unul dintre puținii producători care oferă un adaptor de la USB-C la jack și încă păstrează un port infraroșu pentru controlul electrocasnicelor. O altă dotare pe care o întâlnești rar pe alte telefoane este prezența difuzoarelor stereo. Nu vorbim despre un difuzor de apeluri amplificat, ca în cazul multor dispozitive din ultimii ani, ci despre două difuzoare stereo dedicate, unul sus și unul în partea de jos. Difuzorul pentru apeluri este separat, cu propria grilă de protecție subțire, deasupra ecranului.

Xiaomi a ales un design complet modern, integrând astfel amprenta sub ecranul OLED, iar butoanele power și volum sunt poziționate ambele pe partea din dreapta, așa cum ne-am obișnuit pe dispozitivele multor producători.

xiaomi mi 10 5g accesoriiâ

Ecranul nu este cel mai performant, dar este bine ales din punct de vedere al consumului de baterie

Ecranul lui Xiaomi Mi 10 5G este unul de top, însă probabil nu în aceeași ligă cu ceea ce oferă Samsung, de exemplu. Motivul este unul simplu: costurile de producție trebuie să rămână scăzute, dar să ofere calitate foarte apropiată de maximum posibil. Astfel, în locul unui ecran QHD+, Xiaomi a ales un Full HD+, iar în loc de 120 Hz avem 90 Hz. Rezultatul este unul „balansat”, așa cum am întâlnit și pe alte telefoane high-end din ultima vreme, precum Motorola Edge+.

Rezoluția Full HD este de ajuns pentru un ecran de 6,67”, în timp ce rata de împrospătare la 90 Hz creează impresia unei experiențe de utilizare mai fluidă. Probabil că la 120 Hz efectul ar fi fost mai pronunțat, dar și consumul de baterie ar fi fost mai mare.

xiaomi mi 10 5g top screen

Totuși, la capitolul culori și luminozitate, avem de a face cu un model peste ceea ce obișnuim să primim de la producători de smartphone-uri care sunt în top 3 mondial. Panelul este compatibil cu conținutul HDR și poate atinge 500 de nits de luminozitate pe întreaga suprafață a ecranului, de ajuns pentru zilele însorite de vară, când soarele poate crea probleme cu ecranele telefoanelor.

Din păcate, pentru preferințele mele, ecranul este cam „prea” curbat pe laterale. Mi-aș fi dorit să fie puțin mai plat, pentru o experiență de utilizare mai plăcută în aplicații care au butoane pe laterale, pentru a putea evita apăsările accidentale. De asemenea, pe fundal alb, se vede o diferență de culoare între partea din față și partea curbată, un efect obișnuit pentru telefoanele cu ecrane OLED.

Acesta este cel mai performant smartphone de la Xiaomi

Este greu de crezut că un telefon echipat cu un chipset de top nu ar putea oferi performanță de top. De altfel, Xiaomi Mi 10 5G este unul dintre cele mai performante telefoane pe care le-am folosit și chiar dacă în testele de performanță nu a obținut cele mai mari scoruri pe care le-am atins la Go4it pe dispozitive de test, experiența de utilizare cu acest model a fost probabil una dintre cele mai plăcute.

Mă refer strict la nivelul de performanță oferit. Nu am întâlnit cazuri în care telefonul să se blocheze să încetinească, să necesite restart sau să repornească o aplicație din fundal. Cei 8 GB memorie RAM par a fi de ajuns pentru cazurile de utilizare de zi cu zi. Față de modelele Galaxy S20, Xiaomi Mi 10 5G filmează în 8K la 30 de cadre pe secundă, nu la 24, ceva ce m-a bucurat pe moment, dar m-a întristat imediat după.

xiaomi mi 10 5g back side

Adică, da, poți filma la 8K în 30 cps, iar rezultatul este semnificativ mai fluid, dar în continuare nu am pe ce să redau conținut 8K. Fiind vorba despre o filmare de telefon însă, reîncadrarea prin crop la o rezoluție mai mică nu ajută foarte mult, putând pierde niște detalii pe parcurs, din cauza pixelilor foarte mici ai senzorului de 108 megapixeli. Totuși, faptul că poate înregistra material 8K înseamnă că îl și poate edita cu ajutorul procesorului Snapdragon 865, iar ne asta asigură că poate rula orice tip de aplicație sau joc disponibile pe platforma Android la cel mai înalt nivel de performanță.

Benchmarks

  • AnTuTu – 561.491
  • GeekBench – Single-Core: 906 / Multi-Core: 3.359
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 6.525
  • PCMark – 11.008

Xiaomi Mi 10 5G are baterie mare și încărcare rapidă

Xiaomi Mi 10 5G are un acumulator destul de mare, de 4.780 mAh, mai mare decât în cazul multor altor flagship-uri. Acesta, alături de ecranul la rezoluție Full HD și refresh rate de „numai” 90 Hz, asigură posibilitatea de a folosi telefonul cam două zile la o singură încărcare. Desigur, e vorba și de cazurile de utilizare, dar în general, dacă nu mergi toată ziua cu Waze sau dacă nu te joci câteva ore pe zi pe telefon, ar trebui să poți să îl poți „butona” peste 6-7 ore cu ecranul pornit.

Și încărcarea este un alt punct forte al acestui model. Da, nu are cel mai rapid încărcător de pe piață, dar la 30W se încarcă cam de două ori mai repede decât un iPhone 11 Pro, în timp ce beneficiază și de încărcare wireless la 30W. Această capabilitate din urmă nu am putut să o testez, întrucât funcționează doar cu adaptorul wireless original Xiaomi. Pe cele standard, precum cele cu Fast Charge de la Samsung pe care le dețin, se încarcă obișnuit. Încărcarea în sens invers prin wireless se face însă al 5W, deci nu va fi foarte util pentru transferul de energie către un alt telefon, dar va încărca fără probleme o pereche de căști.

xiaomi mi 10 5g bottom

MIUI 12 are probleme cu limba română

Software-ul este în general unul dintre aspectele slabe ale telefoanelor de la producători din China. Xiaomi a făcut eforturi mari în ultimii ani atât de a ține cât mai multe modele actualizate la cea mai nouă versiune de MIUI, cât și pentru a îmbunătăți interfața și experiența de utilizare. Și aici suntem însă într-o situație de „așa-și-așa”.

Telefonul a primit update la MIUI 12 imediat ce l-am conectat la internet, iar noul update schimbă câteva elemente din interfață, făcând-o să arate mai mult ca iOS de la Apple. Pentru unii ar putea fi un lucru bun, pentru alții unul mai puțin bun. De exemplu, centrul de notificări și centrul de setări rapide sunt acum două meniuri separate: tragi în jos din zona ceasului pentru acces la Wi-Fi, Bluetooth, luminozitate, etc. și din centru pentru notificări. La fel ca pe iPhone.

xiaomi mi 10 5g top center

Ce nu a reparat Xiaomi este traducerea în limba română. Multe dintre meniurile de setări sunt traduse defectuos, cu termeni care nu sunt folosiți în general în limba română așa cum apar în meniurile din MIUI. Ba chiar unele meniuri conțin prescurtări precum „mod RV” fără să explice exact despre ce este vorba. Probabil că cei care au mai folosit telefoane Xiaomi în limba română s-au obișnuit cu ele până acum, dar pentru cineva care este obișnuit cu traducerile unor producători precum Samsung sau Motorola, totul pare să fie puțin pe dos. Să nu mai vorbesc despre cei care sunt obișnuiți cu meniurile în engleză.

În afară de traducere însă, MIUI 12 este un software plăcut, care la fel ca EMUI și alte alternative de la companii din China, preferă să renunțe la un app drawer în modul implicit, toate aplicațiile fiind instalate direct pe ecranele principale. Poți activa însă sertarul, dacă vrei neapărat. Ce mi-a plăcut însă la MIUI 12 este că nu include „bloatware”.

Xiaomi integrează câteva aplicații proprietare însă încearcă pe cât posibil să nu „dubleze” multe dintre funcțiile oferite oricum de către Google. De asemenea, aplicațiile Facebook și Netflix din meniu sunt doar scurtături care pot fi cu ușurință șterse. Majoritatea utilizatorilor vor dori probabil să le descarce în variantele complete, așa că va fi o metodă mai rapidă de instalare.

Difuzoarele stereo de pe Mi 10 5G sunt binevenite

xiaomi mi 10 5g front center

Aminteam pe la început faptul că Mi 10 5G folosește un senzor de amprentă în ecran. Acesta este unul performant, în sensul că nu durează mai mult deblocarea atunci când pui degetul în diverse poziții, ba chiar poate detecta și o amprentă parțială pentru deblocare (dacă ai jumătate de deget pe senzor). Totuși, este un senzor ceva mai lent decât pe alte dispozitive pe care le-am testat, chiar și dintre cele optice integrate în ecran. Totuși, nu este extrem de lent. Iar poziția în care este pus este confortabilă, nici prea jos, nici prea sus.

Un alt avantaj al lui Xiaomi Mi 10 5G este faptul că are două difuzoare stereo dedicate, care se aud foarte tare. Sunetul nu este foarte puternic decât pe medii și înalte, dar sunetul este clar. Basul este destul de „anemic”, dar vorbim despre difuzoare mici fără incinte voluminoase. Totuși, chiar și basul se simte în vibrația carcasei mai mult decât pe alte dispozitive. Probabil că nu vei avea dificultăți în a auzi o alarmă pusă pe telefon sau un ton de apel când sună din altă cameră.

Camera de 108 megapixeli este de top, dar celelalte nu se ridică la nivelul său

Camera lui Xiaomi Mi 10 5G este una cel puțin ciudată. Include atât elemente high-end, cât și de mid-range, parcă din nevoia companiei de a se lăuda cu cele patru camere de pe spate. Adevărul este că doar două dintre camere sunt cu adevărat importante, celelalte două fiind complet opționale. Vorbim despre un modul cu o cameră wide de 108 megapixeli, cu un senzor Samsung foarte performant, o cameră ultra-wide de 13 megapixeli și două camere de 2 megapixeli: pentru macro și profunzime.

Astfel, camera principală, servește și drept zoom 2x, făcând crop pe centrul senzorului pentru apropiere. Oricum fotografiile realizate cu camera de 108 megapixeli sunt înregistrate la 12 megapixeli pe telefon, combinând 9 pixeli alăturați pentru a îmbunătăți nivelul de detalii captate, dar și pentru a scădea zgomotul de imagine. Un aspect negativ al acestui senzor de 108 megapixeli, la fel ca în cazul Samsung Galaxy S20 Ultra și Motorola Edge+, este faptul că focalizarea este foarte pretențioasă. Aceasta se face pe o suprafață mică, deci dacă subiectul fotografiat este la distanță mică de cameră, anumite părți ale sale ar putea fi defocalizate. Problema este una fizică, senzorul fiind foarte mare în comparație cu alți senzori foto.

xiaomi mi 10 5g camera

În timp ce imaginile sunt într-adevăr de calitate, procesarea lor este mai puțin „fericită”. Multe dintre cadrele realizate pe timp de zi, atât cu camera wide, cât și cu cea ultra-wide sunt supraexpuse. Acestea sunt extrem de luminoase, dar nenaturale. De altfel, AI-ul camerei adaugă saturație pe culorile pronunțate din cadru, în special pe verde și roșu. Zoom-ul este surprinzător de bun, pentru o cameră care nu are un obiectiv tele dedicat, în timp ce camera ultra-wide este doar „ok”, nu este tocmai impresionantă, mai ales în comparație cu ceea ce oferă Huawei sau Samsung.

Un caz ciudat pe care l-am mai întâlnit doar pe un model Xperia de anul trecut este poziționarea camerei ultra-wide, care este aproape la jumătatea telefonului. Astfel, ținând telefonul cu o singură mână pentru a realiza fotografii, sunt șanse mari ca degetele să intre în cadru în fotografiile cu camera wide.

Fozo zi

În cele din urmă, avem cadrele realizate cu camera macro, care sunt obișnuite pentru o astfel de cameră. Rezultatele sunt comparabile cu ceea ce găsim și pe telefoanele mid-range ale companiei care oferă camere macro. Camera de profunzime, în schimb, ajută la decuparea subiectului în modul portret și face o treabă bună. Alte companii fac o treabă la fel de bună doar din software, fără să mai adauge o cameră în plus.

Foto noapte

Fotografiile pe timp de noapte, realizate cu camera principală sunt însă unele dintre cele mai bune pe care le-am văzut până acum, cu câteva „steluțe”. De exemplu, nu de fiecare dată culorile ies bine în fotografii cu night mode. Apoi, uneori acestea ies mișcate mai des decât pe alte telefoane. În cele din urmă, timpul de declanșare și procesare este destul de lung. Totuși, rezultatele sunt foarte detaliate și lipsite de zgomot de imagine excesiv. Atât timp cât este un minimum de lumină în cadru, modul nocturn de pe Xiaomi Mi 10 5G ar trebui să ofere o performanță destul de bună. Modul nocturn funcționează însă doar pe camera principală, atât în mod 1x, cât și în 2x.

Camera frontală este doar „decentă”. Are rezoluție bună și captează detalii la un nivel acceptabil, dar are o plajă dinamică redusă, deci doar subiectul va fi corect expus. Fundalul este de obicei supraexpus, dacă nu chiar „ars” pe timp de zi.

Mi 10 5G este o alternativă atractivă la dispozitivele high-end cu peste 30-40% mai scumpe

Xiaomi a realizat un telefon premium foarte performant, bine construit și cu componente alese în așa fel încât prețul final să fie accesibil mai multor utilizatori. De fapt acesta este telefonul care atacă cumva piața de „mid-range premium” a altor producători, cu un preț de aproximativ 3.200 lei. Compromisurile ar fi câteva camere mai puțin high-end, lipsa rezistenței la apă și… cam atât.

În rest primești un telefon de top din toate punctele de evedere, cu încărcare wireless, ecran foarte bun și autonomie de top. Și pe lângă toate astea, ai și conectivitate 5G și un software actualizat rapid de către Xiaomi. Singura problemă cu partea software ar fi traducerea în limba română, care încă nu este la nivelul la care mi-aș fi dorit. Și faptul că cei de la Xiaomi parcă se străduiesc puțin cam mult să „copieze” iOS.

Părţi pozitive

+Un telefon foarte performant
+Cameră principală performantă, în special pe night mode
+Autonomie bună, încărcare rapidă și wireless
+Difuzoare stereo
+Husă de plastic dur în pachet

Părţi negative

-MIUI 12 nu rezolvă problemele de traducere a meniurilor în limba română
-Două dintre camere sunt la nivel „mid-range”
-Nu are rezistență la apă și praf

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult