De la science fiction la realitate: A fost inventat primul coș de cumpărături zburător

22.10.2024
De la science fiction la realitate: A fost inventat primul coș de cumpărături zburător
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de cercetători din Coreea de Sud a reușit să dezvolte o invenție care pare desprinsă din filmele science fiction.

Un grup de experți condus de profesorul Lee Seung-jae de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie din Seoul a creat Palletrone.

Aceasta este o dronă de transport cu rotoare flexibile multiple, care poate fi cel mai bine descrisă ca un „coș de cumpărături zburător”.

Cum funcționează

Invenția constă într-o platformă de transport montată deasupra unei drone cu mai multe rotoare, care poate fi controlată cu ușurință printr-o simplă atingere.

Ceea ce face acest dispozitiv cu adevărat special este capacitatea sa de a-și menține echilibrul perfect în timpul zborului, datorită unui algoritm sofisticat de estimare a centrului de masă.

Palletrone poate transporta obiecte pe scări și peste teren accidentat, indiferent de obstacolele întâlnite în drum, și se adaptează la nevoile utilizatorului.

Această caracteristică îi permite să anticipeze mișcările dorite și să asigure un zbor lin și controlat.

Provocări

În prezent, platforma poate transporta obiecte cu o greutate de până la 3 kilograme, ceea ce poate părea limitat pentru aplicații comerciale extinse.

Cu toate acestea, mecanismul care permite dronei să-și schimbe direcția în zbor fără să se încline și să-și mențină poziția orizontală deschide posibilități pentru transportul încărcăturilor fragile.

Echipa profesorului Lee privește dincolo de simpla utilizare în chip de coș de cumpărături zburător.

Alte feluri în care poate fi folosit

Viziunea lor include dezvoltarea unor „taxi-uri zburătoare” fără pilot pentru transportul persoanelor și implementarea unui sistem de realimentare în zbor prin schimbarea bateriilor.

Sursa foto: MRL, SEOULTECH

Deși dronele cu rotoare multiple au limitări în ceea ce privește viteza și autonomia comparativ cu cele cu aripi fixe, acestea pot plana în aer.

Dimensiunea bateriei

Aceasta reprezintă o provocare majoră, pentru că limitează aplicațiile comerciale pentru transportul încărcăturilor mai grele pe distanțe mai lungi.

Inovația a fost publicată în prestigioasa revistă IEEE Robotics and Automation Letters și reprezintă un pas important în dezvoltarea tehnologiilor de transport autonome.

În plus, demonstrează potențialul colaborării dintre oameni și roboți pentru crearea unor soluții practice la provocările de zi cu zi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult