Pe lângă sporuri consistente aduse capacităţii de înmagazinare a energiei, următoarele generaţii de acumulatori Li-ion vor avea şi durate de exploatare din ce în ce mai îndelungate, mergând chiar până la depăşirea duratei de viaţă a echipamentelor pe care le utilează.
Problemă fundamentală pentru acumulatorii Li-ion folosiţi în prezent, degradarea progresivă a capacităţii de înmagazinare a energiei survenită la fiecare ciclu de încărcare-descărcare ar putea fi redusă până la eliminarea completă în următorii ani, graţie descoperirilor făcute de un grup de cercetători ai Universităţii din Stanford. Mai exact, aceştia propun includerea în construcţia acumulatorilor a unui polimer sintetic cu rol de liant pentru elementele critice supuse deteriorării prin fracturare – apărută în urma fenomenului de expansiune şi contracţie repetată a catozilor ce survine la fiecare ciclu complet de încărcare-descărcare.
Testat împreună cu tip de acumulator Li-Ion recent descoperit, ce încorporează siliciu în structura catozilor pentru creşterea masivă a capacităţii de înmagazinare a energiei, noul polimer a crescut de 10 ori durata de viaţă iniţială, de la numai 10 cicluri complete încărcare-descărcare la peste 100. Odată cu perfecţionarea tehnologiei, echipa de cercetători speră să împingă această limită la 500 cicluri pentru acumulatorii Li-ion obişnuiţi rezervaţi telefoanelor mobile, mergând până la 3000 de cicluri în cazul acumulatorilor de înaltă performanţă rezervaţi automobilelor electrice.