Atentie: fisierul NEVASTA nu poate fi gasit

25.09.2007
Atentie: fisierul NEVASTA nu poate fi gasit
Cine e Hans Thomas Reiser

Teoria prietenului cel mai bun

Abuzat sexual in copilarie, cu o pofta pentru sado-masochism si consum de droguri, Sean Sturgeon era prietenul cel mai bun al lui Hans Reiser pana cand celebrul programator devine gelos pe o presupusa relatie intre Sean si Nina. Sturgeon ii confima presupunerile, iar dupa disparitia Ninei, acesta marturiseste ca ar fi ucis in trecut opt oameni, dar infirma ipoteza ca el ar fi ucis-o pe nevasta prietenului sau Hans. Intr-un moment dificil din punct de vedere financiar pentru compania Namesys, Sean Sturgeon il ajutase pe Hans Reiser cu un cec de 84.000 USD.

Hans Thomas Reiser

Nascut in: California, 1963

Ocupatia: programator software

Faimos pentru: crearea sistemului de fisiere gratuit ReiserFS si a succe­so­rului Reiser4, utilizate de siste­mul de operare Linux (similare cu NTFS sau FAT in cazul Windows)

Altele: de la 15 ani a studiat sistematizare la Universitatea din California, Berkeley; a lucrat la Synopsys si IBM Research ca mai apoi, in 1997, sa fondeze si sa conduca Namesys Inc., companie de software specializata in sisteme de operare, dezvoltare si suport tehnic pentru sistemul de fisiere Reiser; in 2006 este incriminat pentru moartea sotiei sale si inchis, procesul nu s-a incheiat pana la aceasta data.

In 2004, tatal isi pierde copiii. Goblinii sunt de vina!

In timpul procesului de divort, la capitolul custodie, judecatorii decid: copiii sunt incredintati mamei. Sotia il acuza pe Hans ca abia daca are timp pentru copii din cauza serviciului, iar atunci cand este impreuna cu fiul sau Rorry ii face rau copilului, jucandu-se jocuri violente ca Battlefield Vietnam; copilul se pare ca avea deseori cosmaruri din aceasta cauza. Reiser se plange ca a fost discriminat datorita pasiunii sale pentru jocuri violente si soft, fiind privit ca un ciudat. Pentru audieri Hans pregatise chiar si un „eseu" de 32 de pagini despre diferenta intre violenta periculoasa si nepericuloasa din jocuri. Explica ca, spre deosebire de Grand Theft Auto, in care jucatorii omoara la nimereala, chiar si oameni inocenti, „multe alte jocuri violente penalizeaza puternic impuscarea persoanei nepotrivite, iar eu le prefer pe astea". Reiser spune ca are tot dreptul sa omoare monstrii. „Ar trebui sa ma pedepseasca guvernul pentru ca-i arat fiului meu cum sa-i conduca pe bravii goblini impotriva elfilor asupritori?"

600.000 USD pentru sistemul de fisiere Reiser

In 2001, dupa lansarea sistemului de fisiere ReiserFS, Pentagonul il rasplateste pe Hans Reiser si cere mai mult… Practic, agentia R&D a departamentului american de aparare (Defense Advanced Research Projects Agency) pompeaza 600.000 USD in compania Namesys, provocandu-l pe programator la crearea celui mai avansat sistem de fisiere din lume, unul capabil sa faca datele mult mai usor/rapid de cautat, accesat si organizat pe hard disk.

Novell renunta la Reiser

La numai doua zile de la arestarea lui Hans Reiser, compania Novell anunta ca va renunta la includerea acestui soft in viitoarele editii ale distributiei sale Suse Linux. Totodata, comunitatea Free Software si-a exprimat ingrijorarea privind viitorul sistemului de fisiere Reiser.

Fisierul nu poate fi recuperat

Pasiunea pentru jocuri violente ori pentru software poate fi daunatoare in tribunal. Esti considerat 100% ciudat. Asa a fost privit si softististul Hans Reiser, care dupa despartirea de sotia sa, pierde dreptul de custodie asupra copiilor. Cativa ani mai tarziu, cand nevasta lui dispare fara urma, procurorii il acuza fara prea multe ezitari de crima si il inchid pe Reiser – alta data un tip respectat inclusiv de Pentagon si recompensat cu sume serioase pentru munca sa.

Hans Thomas Reiser (43 ani), genul acela de ciudat ce-si petrece o viata in fata computerului, faimos pentru crearea unuia dintre cele mai populare sisteme de fisiere pentru Linux, a fost acuzat la finele anului trecut de „coruperea unui fisier" extrem de important. Unul cu carne, oase si suflet: sotia sa, Nina.

In adolescenta era un gamer inrait si crea jocuri pentru computer. La treizeci-si-ceva de ani se trezeste la realitate. Viata lui nu mai poate continua asa. Prin urmare se apuca sa creeze soft-ul ReiserFS ce avea sa se dovedeasca extrem de util platformei Linux, asemenea unui organ vital. In ’97 infiinteaza Namesys, o companie care urma sa scoata bani din ReiserFS.

In 1999, aflat in vizita de lucru la St. Petersburg – Rusia, o cunoaste pe frumoasa rusoaica Nina, de care se indragosteste instantaneu. Cinci luni mai tarziu, Hans se casatoreste cu femeia, de profesie medic obstetrician si o buna vorbitoare de engleza. Au doi copii, Rory si Niorlene. Dupa vreo cinci ani de casnicie, Hans si Nina nu se mai inteleg, iar femeia intenteaza divort. Desi procesul n-a fost vreodata finalizat, iar de-atunci cei doi au trait separat, Hans a fost obligat printr-un ordin judecatoresc temporar sa stea la minimum 100 de metri de sotia sa, sa n-o deranjeze in vreun fel. Custodia copiilor a revenit mamei.

Fisierul NINA nu poate fi recuperat

Pe 3 septembrie 2006, dupa o perioada in care s-au mai imbunat relatiile dintre parinti, Nina isi conduce copiii la casa unde locuia Hans alaturi de mama sa. Copiii aveau sa ramana la tata peste weekend. Din aceasta zi, Nina Reiser dispare fara urma. Femeia e data ca disparuta pe 5 septem­brie, iar masina ei e gasita dupa patru zile intr-o localitate din apropiere de Oakland – orasul in care locuia familia Reiser. Dupa disparitia Ninei, copiii sunt preluati de un centru social, iar pretentiile ulterioare de custodie ale lui Hans Reiser sunt respinse de judecatori. Dupa doua saptamani, bunicii din partea mamei ii duc pe Rory si Norliene in Rusia, cu acord judecatoresc. De-atunci copiii nu s-au mai intors in SUA.

Urmariri, investigatii

In septembrie 2006, dupa disparitia Ninei, politia il retine pe Hans Reiser, ii ia o proba ADN si ii perchezitioneaza casa. Il fotografiaza pe tot corpul ca sa descopere zgarieturi ori alte semne ce ar da de banuit ca si-a ucis sotia, insa nu gasesc vreunul. Trei saptamani la rand, autoritatile il urmaresc pe Hans Reiser pas cu pas, inclusiv cu ajutorul unui avion. Pe 10 octombrie, FBI impreuna cu politia locala conving procurorii ca dincolo de o simpla disparitie se afla o crima, iar principalul suspect este sotul victimei; prin urmare Hans este retinut si inchis.

Dovezile aduse de procurori in sustinerea vinovatiei lui Hans? Cateva urme de sange ale sotiei in casa si masina programatorului nostru. Mai mult, in masina lui Hans s-au gasit doua carti cu titluri sugestive – „Masterpieces of Murder" si „Homicide: A Year on the Killing Streets", iar scaunul pasagerului din dreapta soferului lipsea. De-atunci si pana in prezent Hans Reiser locuieste intr-un penitenciar de langa San Francisco; procesul nu s-a incheiat.

Hans Reiser pe vremea cand inca se juca pe PC Nina, sotia disparuta Unul dintre tricourile vandute online, cu mesaje ironice la adresa lui Hans Reiser Hans inchis: extenuat fizic si psihic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News