În serialul „Person of Interest”, un programator excepţional creează o maşinărie menită să preîntâmpine actele de terorism. Ea are acces la orice sursă de informaţie posibilă, inclusiv camere de supraveghere şi poate stabili dacă o persoană se comportă ciudat şi este pe cale să realizeze un act de violenţă. Ei bine, sursa de inspiraţie pentru acest serial s-ar putea să fie mai aproape de realitate decât am crede. Un grup de cercetători de la Unversitatea Carnegie Mellon lucrează la un proiect foarte similar.
Proiectul este finanţat de guvernul Statelor Unite şi urmăreşte să implementeze algoritmi de recunoaştere automată a obiectelor din imagine şi de prezicere a acţiunilor lor. Tehnologia este similară cu cea folosită de dispozitivul Microsoft Kinect şi de maşinile de la Google care se conduc singure. Aplicaţiile acestui sistem pot fi folosite atât în domeniul miliar, cât şi în cel civil. Este menţionată posibilitatea folosirii acestei maşinării într-un aeroport pentru a depista persoanele suspecte ce „uită” bagaje prin terminale.
Urmărirea asistată de calculator are unele avantaje. Ea este rapidă şi funcţionează simultan pentru foarte multe obiecte sau persoane. Unui program automat nu-i scapă prea multe. Pe de altă parte, un program rămâne în esenţă o secvenţă de cod, ce poate lua decizii greşite prin simplul fapt că nu ia în calcul factorul uman. Cercetătorii ce lucrează la acest proiect vorbesc însă despre implementarea unui sistem avansat de inteligenţă artificială, care ar putea rezolva această problemă. Ar fi cazul să ne îngrijorăm?