Testate de specialiști din domeniul medical, căștile AirPods Pro s-au dovedit cel puțin la fel de eficiente ca un aparat auditiv performant, conturând o alternativă elegantă și chiar mai ieftină la protezele auditive pentru uz medical.
Apple a echipat căștile AirPods Pro cu o funcție numită Live Listen. Departe de a fi doar un ajutor la care apelezi atunci când vrei să conversezi cu persoanele din jurul tău fără să scoți căștile din urechi, funcția Live Listen transformă căștile Apple într-un veritabil aparat auditiv, la care poți apela pentru a auzi mai bine decât cu propriile urechi. Spre exemplu, căștile sunt deosebit de eficiente în ce privește izolarea vocii interlocutorului de zgomotele ambiante, atât de mult încât funcția ar putea ajuta într-o mai mică măsură chiar și persoanele fără probleme de auz. Însă ajutorul devine cu adevărat de apreciat în cazul persoanelor care altfel ar apela la proteze auditive dedicate pentru compensarea problemelor de auz.
Potrivit studiului publicat de cercetătorii spitalului taiwanez Taipei Veterans General Hospital, în urma unui experiment derulat cu 21 de pacienți, accesoriul dezvoltat de Apple poate înlocui cu succes bun chiar și aparate auditive performante, mai costisitoare și nu la fel de elegante ca un set de căști AirPods Pro. Afirmația este valabilă pentru utilizatorii afectați de pierderea ușoară sau moderată a auzului, căștile Apple nefiind suficient de puternice pentru a putea ajuta persoanele care și-au pierdut aproape în totalitate auzul.
În cadrul experimentului, căștile AirPods Pro au fost conectate la un telefon iPhone și comutate în modul Live Listen, microfonul telefonului fiind cel care captează sunetele din încăpere, căștile doar redând sunetul amplificat și „curățat” de zgomote ambiante nedorite.
Participanții incluși în experiment a fost solicitați să repete propoziții scurte, așa cum le-am auzit în diferite condiții de distanță și zgomote ambiante. Concluzia experimentului a fost că accesoriul AirPods 2 nu este la fel de eficient ca un aparat auditiv performant, indiferent dacă conversațiile sunt purtate în medii cu mult zgomot ambiant sau în spații închise. În schimb, pentru accesoriul AirPods Pro rezultatele s-au dovedit a fi comparabile celor obținute cu aparate auditive premium, cu o singură excepție. Căștile AirPods Pro i-au ajutat pe cei care au participat la experiment să audă mai bine atunci când sunetele provin venit lateral, însă nu și dacă sunetele provin direct din față. An acest neajuns ar putea fi o consecință neintenționată a funcției de anulare activă a zgomotului de fundal, optimizată pentru blocarea zgomotelor ambientale care distrag atenția.
Per total, deși nu perfecte, căștile AirPods Pro pot prelua cu destul succes funcționalitatea unui aparat auditiv. Iar asta nu poate fi decât un lucru bun, pentru producătorii de căști wireless, în contextul în care folosirea căștilor audio la volum ridicat este asociată cu manifestarea foarte timpurie a problemelor de auz.