Deși, incidentele în care bateria unui smartphone explodează sau izbucnește spontan în flăcări sunt foarte rare, consecințele sunt dintre cele mai grave, utilizatorul ghinionist riscând rănirea gravă sau chiar decesul.
Cu o experiență îndelungată în repararea telefoanelor mobile, specialiștii iFixit au întocmit o listă cu motivele pentru care acumulatorul unui smartphone ar putea ceda în mod spontan prin apariția fenomenului denumit “thermal runaway”.
În cadrul investigațiilor desfășurate, specialiștii iFixit au străpuns în diverse moduri învelișul acumulatorilor, experimentând cu perforări de la nivel superficial până la înțepături în profunzime. Testele au vizat observarea efectelor asupra diferitelor straturi izolatoare ale bateriei, mergând până la ruperea barierei dintre straturile pozitive și negative, cauzând un scurtcircuit intern.
Un detaliu esențial pentru gravitatea incidentelor apărute este nivelul de încărcare al acumulatorului. Astfel, acumulatorul încărcat la 100% va lua foc mai ușor și cu flăcări mult mai mari decât unul complet descărcat. Astfel, specialiștii iFixit au stabilit că prag de siguranță un nivel de încărcare nu mai mare de 25%, la care acumulatorii de mici dimensiuni, cum sunt cei folosiți cu telefoane mobile, tind mai degrabă să fumege dacă sunt perforați accidental sau deteriorați prin manevrare incorectă (ex. prin deformare exagerată la încercarea de extragere din carcasa telefonului). Însă pentru acumulatoarele de mai mare capacitate, cum sunt cele folosite cu laptopuri și tablete, este recomandată descărcarea cât mai aproape de 0 % înainte de a încerca orice fel de intervenție asupra echipamentului.
Un alt factor foarte mare de risc și care nu ține neapărat de manevre pentru repararea echipamentului este supraîncărcarea acumulatorului. Problema se poate manifesta în mod spontan, mai ales în cazul acumulatorilor uzați sau cu defecte de fabricație. În cazul acumulatorilor uzați, fenomenul se poate manifesta prin încălzirea exagerată în timpul procesului de încărcare, cu sau fără umflarea vizibilă acumulatorului. Astfel, utilizatorii care sesizează încălzirea exagerată a dispozitivului pus la încărcat, eventual însoțită de apariția unii miros chimic, ar trebui să oprească imediat procesul de încărcare și să ia măsuri pentru preîntâmpinarea unui eventual incendiu.
Din păcate, accidentele sunt mult mai dificil de preîntâmpinat în cadrul dispozitivelor ai căror acumulatori prezintă vicii ascunse, incidentele manifestate prin incendierea explozivă manifestându-se în mod aleatoriu, fără simptome prevestitoare evidente.
În fine, o ultimă recomandare ține de debarasarea acumulatorilor uzați sau a electronicelor care conțin acumulator Li-Ion. Chiar dacă aceștia par complet descărcați, riscul de incendiu prin perforare sau strivire rămâne. Aruncați pur și simplu la gunoi, acumulatorii striviți în tomberoane sau la încărcarea în mașinile de colectare a gunoiului pot cauza incendii spontane. Din acest motiv este esențială colectarea în mod responsabil și reciclarea acumulatorilor uzați.