Directorul Centrului Cyberint din SRI, Florin Cosmoiu, a declarat, joi, că în România există 68 de milioane de alerte pe an privind atacurile informatice ceea ce înseamnă că avem la toţi deţinătorii de calculatoare, cetăţeni sau instituţii, un nivel scăzut de securitate cibernetică.
„La ora actuală, ameninţările din acest domeniu există, nu sunt fantasmagorii, ele există şi sunt manifestate atât de actorii statali, cât şi de organizaţii de criminalitate informatică, cât şi de activişti şi terorişti. Legea securităţii cibernetice este obligatorie pentru a creşte nivelul de securitate cibernetică a României. Faptul că există 68 de milioane de alerte pe an înseamnă că avem în general, la toţi deţinătorii de calculatoare, cetăţeni sau instituţii, un nivel de securitate cibernetică scăzut”, a declarat directorul Centrului Cyberint din SRI, Florin Cosmoiu, la conferinţa „Securitatea cibernetică de la protecţia individului la securitatea naţională”, organizată la Parlament.
Florin Cosmoiu a afirmat că Legea securităţii cibernetice îşi propune să responsabilizeze persoanele juridice implicate pentru a creşte nivelul de securitate în mediul virtual.
„Legea securităţii cibernetice nu îşi propune decât să responsabilizeze toţi actorii juridici, persoanele juridice implicate, deţinători de infrastructuri cibernetice, să fie responsabilizaţi şi într-o oarecare măsură obligaţi, prin capitolul de control şi contravenţii, pentru a creşte nivelul de securitate cibernetică al infrastructurilor pe care îl deţin”, a afirmat directorul Centrului Naţional Cyberint din SRI.
Directorul Cyberint a explicat că legea securităţii cibernetice stabileşte o serie de obligaţii pentru deţinătorii de infrastructură specifică pentru a asigura „o protecţie mai bună a cetăţeanului”, care poate fi afectat financiar, moral şi poate fi şantajat, în urma unor atacuri cibernetice.
„În final, cetăţeanul poate să fie afectat chiar şi la nivel financiar, să constate că îi lipsesc bani din conturi, poate să constate că este şantajat pe internet că sunt postate pe internet anumite date care să îl compromită. (…) Susţin necesitatea acestei legi”, va aduce beneficii cetăţenilor, companiilor din mediul privat şi statului, a afirmat Florin Cosmoiu.
Directorul Cyberint a subliniat că nici un articol din Legea securităţii cibernetice nu facilitează accesul neautorizat la calculatoare, actul normativ fiind menit să sporească securitatea din mediul virtual.