O echipă de cercetători susţine că un craniu aflat într-un muzeu din Italia este posibil să-i fi aparţinut istoricului şi comandantului naval Pliniu Cel Bătrân. Bărbatul a murit, sufocat de gazele emanate, în timpul erupţiei vulcanului Vezuviu în anul 79, care a distrus oraşele Pompei şi Herculaneum.
Plinius este numit şi „eroul de la Pompei”, deoarece a demarat acţiuni de salvare ale cetăţenilor în timpul dezastrului natural. El comanda flota romană staţionată în apropiere de vulcan, iar în timpul erupţiei a mers cu navele pentru a salva oameni din Pompeii.
Printre zecile de schelete dezgropate de arheologi din Pompei, unul ieşea în evidenţă, deoarece avea un colier din aur, inele pe degete şi brăţări valoroase la mâini. De la acest schelet provine craniul aflat la muzeul din Italia.
Acum, cercetătorii vor folosi datarea cu radiocarbon pentru a vedea de unde provine (unde s-a născut) craniul şi ce vechime are, pentru a se face corelarea cu vârsta lui Pliniu. Tehnica a fost folosită şi în cazul lui Ötzi „omul gheţarilor”.
Plinius cel Bătrân s-a născut în oraşul Como. Cea mai cunoscută operă a lui este „Istoria Naturală”, o enciclopedie alcătuită din 37 de volume, care ne transmite cunoştinţele naturale, antropologice, despre artă, medicină, din lumea animală şi vegetală, cosmologie, botanică, prelucrarea metalelor, fiziologie, zoologie şi mineralogie din acea perioadă.