Cheile locuinței ar putea fi clonate pe baza sunetului produs la folosirea încuietorii

22.08.2020
Cheile locuinței ar putea fi clonate pe baza sunetului produs la folosirea încuietorii

Un grup de cercetători a reușit să obțină, cu ajutorul imprimantei 3D și un algoritm special pentru procesarea sunetului generat la introducerea cheii, copii perfect utilizabile după cheile locuinței.

Cu adevărat îngrijorător este însă faptul că „trucul” funcționează și cu ajutorul unei aplicații de ascultare instalată pe un smartphone compromis, sau ascultând prin microfonul soneriilor prevăzute cu interfon, dacă acesta este poziționat suficient de aproape de încuietoare.

Cheile locuinței, clonate folosind microfonul telefonului mobil

Procedeul, comparabil clonării cartelei de acces a autoturismului, presupune doar schimbarea frecvenței radio cu spectrul audio. În locul cheii criptografice transmisă în formă digitală avem o semnătură audio al cărei tipar poate fi analizat pentru a recrea secvența de creste de pe arborele cheii. Dacă o imprimantă 3D nu este disponibilă, codul obținut poate fi folosit și cu aparat specializat pentru procesarea cheilor „în alb”, întâlnit în unele magazine care oferă servicii de copiere chei.

Data viitoare când descuiați ușa locuinței, ar putea fi util să introduceți cheia cât mai silențios posibil, existând posibilitatea ca un spărgător de locuințe aflat la curent cu ultimele „descoperiri” în domeniu să vă cloneze cheia de tip mecanic. Un alt truc pentru păcălirea software-ului de copiere a cheilor este introducerea cheii la o viteză non-constantă, sau ungerea mecanismului încuietorii folosind câteva picături de ulei pentru mecanisme fine, pentru a reduce intensitatea și claritatea sunetului generat.

În forma actuală, clonarea cheilor mecanice pe baza semnăturii acustice funcționează doar cu versiunea cea mai simplă a acestora, având un singur șir de creste decupate pe lateral. Cheile cu două rânduri de creste decupate pe ambele laturi sunt mai dificil de procesat, iar cele bazate pe amprentă mecanică aplicată prin frezare/găurire sunt imune la acest tip de atac.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult