Deși este important, mulți nu știu cum se schimbă parola în Windows 10.
Mai ales acum că este legată și de contul Microsoft, parola contului de Windows 10 poate oferi persoanelor străine acces la o sumedenie de informații despre tine, cum ar fi istoricul activităților tale în browserul Web și fișierele încărcate în contul OneDrive.
După schimbarea parolei, Windows 10 îți va solicita să o reintroduci pentru autentificare în contul Microsoft și alte servicii asociate, cum ar fi cotul OneDrive pentru stocare cloud.
Recomandabil este să alegi o parolă ușor de ținut minte și rapid de tastat, dar nu foarte ușor de ghicit. Pentru a împiedica spargerea parolei folosind programe specializate de spart parole întotdeauna folosește o combinație de litere mari și mici, intercalate cu cifre și simboluri mai rar folosite (ex. %, @, ^, &, *). Indiferent de selecția caracterelor folosite, este de preferat ca parola aleasă să aibă cel puțin opt caractere, combinațiile mai scurte de atât fiind ușor de nimerit cu programe de spart parole. Odată setată, nu nota nicăieri și nu comunica parola Windows prin mesaje text. Chiar dacă persoana aflată la celălalt capăt este de încredere, conversația purtată rămâne memorată pe dispozitivele folosite și este ușor accesibile pentru persoane interesate să afle datele tale.
Opțional, poți dubla parola setată cu un cod PIN mai ușor de tastat și ținut minte:
Avantajul codului pin este poate fi alcătuit dintr-o succesiune de cifre, fără condiții speciale privind lungimea sau complexitatea. În general, folosit ca o metodă de autentificare intermediară, codul PIN poate fi schimbat independent de parola Windows, iar eventuala compromitere a sa nu oferă automat acces la funcții de importanță critică, cum ar fi schimbarea neautorizată a parolei Windows, sau interceptarea parolelor salvate în browserul web.
În funcție de particularitățile hardware ale dispozitivului tău, de la secțiunea Sign-in options mai poți opta și pentru autentificare pe bază de parolă, cheie hardware de securitate, sau recunoaștere facială prin tehnologia Windows Hello.
Alternativ, poți seta recunoașterea unui dispozitiv pe care de obicei îl porți asupra ta (ex. telefonul mobi), ca alternativă la introducerea codului PIN. Asociat, de exemplu prin conexiunea Bluetooth, nedetectarea sa în apropiere poate comanda activarea meniului Lock Screen, protejând PC-ul de priviri indiscrete în lipsa ta
La fel ca cazul codului PIN, toate aceste metode alternative de autentificare sunt secundare parolei Windows și nu elimină nevoia setării unei parole sigură.
Acum că ai aflat cum se schimbă parola în Windows 10, iată cu poți scăpa cu totul de ea.
Prima variantă este să setezi o metodă de autentificare automată, precum recunoaștere facială sau autentificare cu amprentă.
A doua variantă, comodă dar nesigură, este să setezi introducerea acesteia automată la pornirea PC-ului.:
Dacă operațiunea a fost realizată corect, PC-ul ar trebui să pornească direct în modul Desktop, fără ca fereastra de login să mai rămână afișată pe ecran.