Google foloseşte deja căutările efectuate online pentru a construi o hartă a epidemiilor de gripă şi febră Dengue, care s-a dovedit a fi în bună concordanţă cu datele reale culese ulterior, însă Microsoft şi institutul tehnologic israelian Technion afirmă că putem folosi informaţiile de astăzi pentru a ghici tendinţele viitorului într-un mod mult mai impresionant.
Plecând de la informaţiile apărute de-a lungul ultimelor două decenii în ziarul New York Times şi alte 90 de surse, cercetătorii din cadrul celor două organizaţii au dezvoltat o soluţie software inteligenta care ar putea fi folosită pentru a crea prognoze pentru diverse evenimente care ar putea avea loc în viitor.
Pentru a exemplifica modul de funcţionare a acestei soluţii, cercetătorii au prezentat două exemple în care, pornind de la ştirile despre seceta sau furtunile urmate de inundaţii din Africa, rutinele software au prevăzut corect apariţia unor epidemii de holeră. În alte teste, aplicaţia a fost capabilă să facă previziuni ale creşterii numărului de incidente violente sau morţi, rata corectitudinii fiind între 70 şi 90 de procente.
Modul de culegere şi analiză a datelor este complex, acesta cuprinzând culegerea unor date structurate din DBpedia, analiza sensurilor cuvintelor cu ajutorul WordNet sau consultarea OpenCyC, cea mai mare bază de date care cuprinde informaţii uzuale care pot fi procesate de inteligenţa artificială. Aceste date sunt folosite pentru a crea un cadru bogat în informaţii. În cursul testelor referitoare la epidemiile de holeră, aplicaţia a luat în calcul mai mulţi factori, cum ar fi populaţia unui oraş, densitatea acesteia, produsul intern brut, poziţionarea geografică sau hidrologia pentru a-şi ajusta prognozele.
Cercetătorii spun că rezultatele sunt încurajatoare şi ca o versiune îmbunătăţită a acestei aplicaţii ar putea fi folosită în mod real de către diverse agenţii guvernamentale. Poate că informaţiile oferite nu sunt atât de spectaculoase precum previziunile celor trei pre-cogs din Minority Report, însă tehnologia este promiţătoare şi sperăm să auzim noutăţi din direcţia celor două organizaţii implicate şi a altor companii care au pornit pe acest drum.