Gânditorul
Pentru că este un individ cerebral, de obicei nu duce lipsa banilor. Gadgetar-ul gânditor este maestrul jocurilor de strategie, iar tactica din universul virtual şi-o transpune în lumea reală. Fiecare pas este calculat cu o precizie nanometrică – până şi Intel l-ar invidia.
Gânditorul nu se repede cu disperare la primul telefon strălucitor din vitrină ci se documentează îndelung despre performanţele acestuia. Deschide topic-uri pe forum, scrie pe blog, se apucă să citească istoria IT de la începuturi şi până după zilele noastre şi, în cele din urmă exclamă: “Da!”. Sau “Nu!”. Între timp, produsul se ieftineşte, apar tehnologii noi şi interesul se diminuează.
Totuşi, dacă gânditorul nostru se hotărăşte asupra unui produs, va avea în final o dublă satisfacţie: şi-a luat un gadget de calitate la reducere.
Săracul
Îi plac la nebunie jucărioarele, dar păcat că, de cele mai multe ori, nu dispune de banii necesari pentru a şi le însuşi. Stă cu orele pe Internet, se plimbă prin magazine, admiră, miroase, pipăie, află totul despre ele. În final, se decide: se riscă la un credit pentru un gadget de top sau face un compromis – o clonă de iPhone spre exemplu. Carcasa scârţâie mai rău ca zăpada de sub picioare, ecranul nu este ceea ce visa, de sunet nu mai zic, dar şi-a mai îndeplinit o dorinţă.
După ce-şi cinsteşte prietenii cu o şaorma, se duce acasă şi face la calculator ajustări masive de overclocking căci concursul NFS Pro Street se apropie, iar frame-urile subunitare nu-l ajută deloc. Anul viitor va fi mai roditor, iar elementul surpriză, Moş Crăciun, nu trebuie neglijat.
Gadgetar-ul orientat pe obiect
Să spunem că acest personaj este reprezentativ pentru români. Cei mai mulţi dintre noi, să recunoaştem, nu schimbăm telefoanele sau playerele MP3 la o lună, dar nici nu stăm prea mult pe gânduri când punem ochii pe ceva care ne place. Iar când găsim acel ceva, sclipirea ce ne fură privirea, aproape că nimeni şi nimic nu ne poate opri din cursa către gadget-ul dorit. Avem un pic grijă să nu fim păcăliţi, verificăm situaţia financiară, mai stăm puţin şi urmărim evoluţia preţurilor, în mare cam aceştia sunt paşii pe care-i parcurgem până la achiziţionarea unui gadget.
Gadgetar-ul orientat pe obiect este nucleul, de aici se fac ramificaţiile către celelalte tipuri de indivizi pasionaţi. Cei mai pretenţioşi aşteaptă, se informează mai mult şi devin gânditori. Alţii văd un produs cool, popular, şi astfel devin fiţoşi, iar gadgetar-ul sărac caută alternative mai ieftine sau se mulţumeşte cu privitul. Cât despre indivizii extremi, nu mai am nimic de adăugat. Ei sunt tot timpul la curent şi, foarte important, au resursele necesare.
Am considerat că, la sfârşit de an, ar fi interesant de ştiut care sunt tipurile de gadgetari ce se regăsesc în minunata noastră ţărişoară şi prin ce se deosebesc între ei: cum stau cu banii, ce le place să-şi cumpere, cum îi recunoşti pe stradă etc. Fără să ne complicăm, iată-i pe principalii “suspecţi”:
Gadgetar-ul extrem
Cine mai e ca el? Are bani de nici nu mai ştie câţi şi este primul care pune mâna pe ultimele apariţii din lumea ITC (Information and Communications Technology). Nu ţine prea mult ca respectivele gadget-uri să fie prea populare sau performante, “nou” este cuvântul de ordine. Se uită la preţ mai mult involuntar, iar comanda online este forma prin care gadgetar-ul extrem îşi exprimă pasiunea pentru jucărioare. Singura problemă este că nu prea îl vezi prin România. Oameni cu bani sunt mulţi, dar nu toţi se dau în vânt după gadgeturi.
Dacă vrei totuşi să întâlneşti unul, nu-l căuta în “cutiile gri” ridicate pe vremea lui Ceauşescu. Alege o zonă selectă şi filtrează după apartamente de lux sau vile. În casa gadgetar-ului extrem vei găsi printre altele o plasmă cât peretele, nişte boxe înalte ce-ţi zdruncină ficatul, nelipsitul player Blu-Ray sau HD-DVD şi ultimii androizi japonezi, gata să te imobilizeze la prima mişcare bruscă. În loc de nevastă are o parteneră fidelă model TX, reprogramată pentru menţinerea curăţeniei şi satisfacerea stăpânului. Dispune de programe speciale de spălare a rufelor, gătit, dar şi de plimbat câinele AIBO.
Ca să ajungi ca el, deşi extremele ar fi bine să le eviţi, ai nevoie de o moştenire semnificativă. Sau mai bine roagă-te ca în viaţa următoare să ai un tată şeic sau chiar pe Bill Gates.
Fiţosul
Ei, aşa mai merge. Acest tip de gadgetar este foarte răspândit pe meleagurile noastre. Îl recunoşti după privirea semeaţă şi mişcările suspecte împrumutate parcă de la Michael Jackson. Are mereu grijă să fie în centrul atenţiei cu ultima sa achiziţie. Pentru asta, gadget-ul trebuie neapărat să poarte un brand cât mai renumit.
În România, dacă vrei să intri în “frăţia fiţoşilor”, e de ajuns să-ţi cumper un player Apple (cu cât dispune de mai multe funcţii, cu atât mai bine) şi un telefon mobil, neapărat Nokia. Nu uita să rosteşti parola “Nokia e Nokia, frate!”. Sau alege iPhone, e cam acelaşi lucru. Cam atât pentru început.
Mai târziu, îţi iei un aparat foto ultra-compact, subţire şi cu un ecran LCD cât tot posteriorul său, haine de firmă şi pastile de aroganţă. Ai toate astea, felicitări! Eşti gadgetar-ul fiţos.