Pregătind terenul pentru o versiune cu adevărat portabilă a ochelarilor Google Glass, sau poate lansarea unui gadget cu totul nou, gigantul american a înaintat un brevet ce descrie o nouă întrebuinţare pentru lentilele de contact. Astfel, în viitorul nu prea îndepărtat am putea avea la dispoziţie lentile de contact capabile să fotografieze şi chiar să filmeze tot ce privim, fără ca persoana aflată în faţa noastră să bănuiască ceva.
Potrivit descrierii furnizate în aplicaţia pentru brevet, lentilele de contact ar putea avea o utilitate şi în asistarea persoanelor cu deficienţe de vedere, sore exemplu traducând informaţiile vizuale în stimuli tactili, care pot fi interpretaţi de purtător pentru orientare.
Lista inovaţiilor făcute în domeniul lentilelor de contact mai include şi un glucometru pentru măsurarea permanentă şi neinvazivă a glicemiei suferinzilor de diabet. Invenţia descrisă într-un brevet mai vechi presupune folosirea lentilei de contact ca şi senzor wireless, aflat în permanentă comunicare cu un dispozitiv de monitorizare extern. Camera video încorporată în lentilele de contact ar putea funcţiona în acelaşi mod, transmiţând imagini unui dispozitiv extern capabil le interpreteze, generând alerte la detectarea unor obstacole sau alţi stimuli tactili care pot ajuta orientarea.
În afara domeniului medical, lentilele de contact cu senzori integraţi şi camere video ar putea constitui fundaţia unei viitoare platforme next-gen, prezentată ca o alternativă mai discretă la ochelarii Google Glass. Din păcate, alegerea între un accesoriu de forma unei perechi de ochelari şi lentile de contact inteligente va rămâne întodeauna dificilă, ambele prezentând dezavantaje care descurajează folosirea zilnică. Rămâne de văzut dacă Google va decide să transpună acest brevet într-un produs real, sau îl va păstra ca o armă pentru descurajarea competiţiei.