Prezentat drept o soluţie net superioară autentificării pe bază de amprentă, sistemul Face ID folosit pentru validarea identităţii utilizatorilor pe baza trăsăturilor faciale a reuşit, în cea mai mare parte, să se ridice la nivelul aşteptărilor. Totuşi, tehnologia nu este infailibilă, aproape oricine putând debloca un telefon iPhone X dacă are suficientă determinare şi acces la o imprimantă 3D.
În esenţă, un sistem pentru scanare 3D a trăsăturilor faciale, tehnologia Face ID implementată la telefoanele iPhone X este mult mai greu de păcălit decât alternativa 2D suportată de ani buni pe dispozitivele cu sistem Android. În loc de o simplă poză color, cei care vor să deblocheze un telefon iPhone X au nevoie de o replică a întregii feţe modelată în 3D. Suficient de precis pentru a evidenţia diferenţe de fizionomie între gemeni identici, sistemul Face ID nu se lasă păcălit prea uşor, un eventual atacator având nevoie de o imprimantă 3D şi multă îndemânare pentru a obţine rezultatul dorit.
În loc de fidelitate la nivel vizual, ţinta este duplicarea formei feţei, modelând în profunzime trăsăturile de fizionomie. Parte din secret este şi aplicarea peste masca din plastic creată la imprimanta 3D a unui strat de „piele” artificială pe care senzorul Face ID să îl recunoască. În schimb, ochii pot fi imagini 2D obişnuite, rolul acestora în procesul de identificare fiind minim.
Fără a pune la socoteală preţul imprimantei 3D, costul creării unei măşti 3D care să fie recunoscută de sistemul Face ID este de aproximativ 150 dolari, la care se adaugă şi cele aproximativ 5 zile de cercetare şi încercări succesive.