Anunțat de un grup de cercetători din cadrul Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), dispozitivul cuplat la un electrod inserat adânc în structurile creierului uman folosește electricitate pentru a stimula activitatea cerebrală, îmbunătățind funcționarea memoriei.
Noua formă de stimulare cerebrală ar îmbunătăți procesul de formare a memoriilor cu aproximativ 50%, purtătorii acestui implant reușind astfel să asimileze mai repede informații noi, totodată beneficiind de o îmbunătățire generală a proceselor cognitive prin accesarea mai rapidă a memoriei deja formată.
Deja ieșit din stadiul de experimente pe animale, implantul încă nu foarte sofisticat este testat cu un grup de 24 bolnavi de epilepsie în formă avansată. Utilizând două versiuni de implant, cercetătorii au consemnat inclusiv ameliorarea episoadelor epileptice, în funcție tipul și locația electrodului folosit.
Prima versiune a implantului imită modele ale creierului ce apar în mod natural. Modul de funcționare constă în măsurarea undelor cerebrale, urmată de folosirea electrodului implantat pentru a retransmite o versiune armonizată a acestora.
Al doilea tip de implant a imitat mai îndeaproape modul în care funcționează hipocampul. Dar eficiența îmbunătățirii memoriei s-a bazat și pe cât de unic era fiecare creier, rezultatele variind de la pacient la altul. Deoarece creierul se poate schimba foarte mult în urma traumelor suferite, este posibil ca persoanele cu anumite afecțiuni să vadă îmbunătățiri mai mari decât indivizii sănătoși, la care funcțiile cognitive sunt deja în parametri normali.