Acum patru ani, Intel a făcut valuri cu anunţul unităţii grafice de procesare Larrabee. La acea vreme, Larrabee ar fi trebuit să fie un hibrid între un procesor standard cu mai multe nuclee şi un procesor grafic optimizat pentru calculul paralel, spre deosebire de rivalii de la NVIDIA şi AMD, acesta urmând să folosească însă setul de instrucţiuni x86.
Deşi ar fi fost un produs interesant care ar fi putut schimba peisajul PC, şi în special pe cel al mediocrelor adaptoare grafice de la Intel, Larrabee a fost tras pe linie moartă în mai 2010 în urma întârzierilor prea mari în dezvoltarea sa şi a performanţelor mediocre. Munca inginerilor Intel nu a fot însă în zadar, pe ruinele Larrabee apărând arhitectura Intel MIC, al cărei prim rezultat comercial a fost anunţat ieri.
Xeon Phi pe numele său, noul produs al companiei Intel nu este o unitate de procesare de sine-stătătoare, acesta urmând să funcţioneze numai în tandem cu un procesor Intel Xeon, ci o unitate de procesare auxiliară dedicată calculului paralel. Preluând arhitectura paralelă dezvoltată în timpul proiectului Larrabee, Xeon Phi este o unitate de calcul cu 62 de nuclee care este menită să susţină cerinţele tot mai mari de putere de calcul ale universităţilor şi centrelor de cercetare. Bazat pe vechea arhitectură Pentium-54C, însă într-o implementare puternic modificată care oferă patru fire de execuţie pentru fiecare nucleu, Xeon Phi aduce un nou motor de procesare paralelă pe 512 biţi, capabil de execuţia concomitentă a opt operaţiuni pe 64 de biţi în virgulă mobilă şi dublă precizie sau a 16 operaţiuni pe 32 de biţi şi precizie simplă.
Totodată, Xeon Phi este produsul cu care Intel speră să recupereze terenul pierdut în favoarea rivalului NVIDIA, ale cărui unităţi de calcul GPGPU din seria Tesla au acaparat 90 de procente din piaţa High Performance Computing datorită eficienţei energetice şi puterii de calcul paralel superioare. Spre exemplu, noul Xeon Phi oferă o putere brută de 1 teraflop, de 125 de ori mai mare decât cea oferită de cel mai rapid procesor Xeon disponibil pe piaţă. La nivelul compatibilitătii software, Xeon Phi oferă suport pentru OpenMP, OpenCL, Intel Cilk Plus şi versiuni special scrise de Fotran, C++ şi alte biblioteci software.
Primul produs comercial, Xeon Phi 5110P, va fi lansat pe 28 ianuarie 2013 şi va avea un preţ de 2649 dolari. Acesta include un procesor cu 62 de nuclee tactate la 1GHz şi 8GB de memorie RAM DDR5. Acesta va fi urmat în cursul trimestrului trei de familia Xeon Phi 3100, care va fi oferită la un preţ de cel mult 2000 de dolari, dar care include procesoare cu un număr variabil de nuclee şi o memorie cu o capacitate de numai 6GB.